Busch Thor läxar upp Skyttedal om flyget

Nej, vi ska inte flyga mer för klimatets skull. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor går nu i polemik mot Sara Skyttedal som kallade folk som vill flyga mindre för dumpuckon.
– Det är inte så vi ska möta våra motdebattörer i det här valet, säger KD-ledaren till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristdemokraterna är ett parti som sällan kommer ut i miljödebatten, men när Linköpings kommunalråd Sara Skyttedal nyligen gav sig in i flygsvängen kan man gott säga att det lyfte.

”Jag tänker så här - flyg mer”, skrev den tidigare KDU-ordföranden på Twitter och fick omvärlden att stanna upp och rikta om sina strålkastare.

”Det finns så många dumpuckon som bojkottar flyget att förutsättningarna för bolagen att investera i ny grön teknik försämras. Jag flyger därför några extra gånger. Det är min klimatkompensation.”

Det dröjde inte länge förrän hon fick försvara sina uttalanden till höger och vänster. Politiska meningsmotståndare kanske är lätta att avfärda som luttrad politiker, men skarp kritik kom också från det egna partiet.

”KD har en annan uppfattning”

”KD har en diametralt annan uppfattning”, löd svaret på Twitter från Lars Thunberg, kommunalråd i Helsingborg som även tagit fram KD:s miljöpolitik.

”Som ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse kan jag intyga att partiets politik inte är att uppmana folk att flyga mer.”

Sara Skyttedal eller Lars Thunberg, vem ska man lyssna på? Helt klart har Sara Skyttedal vunnit slaget när det gäller att få uppmärksamhet.

När vi på Dagen träffar partiledare Ebba Busch Thor inför de kommande kommundagarna vill vi gärna veta vad hon tycker.

Borde vi flyga mer, för klimatets skull?

– Nej, jag har ingen sådan uppfattning. Men jag tror inte på ett flygförbud och flyger själv när det ger en tidsvinst.

Ebba Busch Thor säger att det är viktigt att få till en grön omställning av hela transportsektorn, både när det gäller bil- och flygtransporter.

Det du säger går alltså helt emot Sara Skyttedals utspel?

– Jag uppfattar att hon genom en enormt tillspetsad formulering får fram sin poäng att tekniken är på frammarsch och att det bör vi välkomna. Och jag tycker att Miljöpartiet borde lägga mer tid och energi på att få bil- och flygsektorn att ställa om snabbare än att detaljreglera hur människor transporterar sig.

Och vem ska vi lyssna till, Sara Skyttedal eller Lars Thunberg?

– Jag tycker inte att man kan utrycka det så polemiserat, Sara Skyttedal gör sin poäng kring behovet av grön omställning och ser möjligheten. Men hon gör det på ett delvis illa formulerat sätt, jag vet att många tog illa vid sig av den respektlösa formuleringen.

Du menar att hon kallar dem som vill minska sitt flygande för dumpuckon?

– Ja. Det är Inte så vi ska möta våra motdebattörer i det här valet, säger Ebba Busch Thor.

– Och Lars Thunberg har helt rätt i att det inte är så vi ska möta våra väljare.

 

Läs mer: Johannes har slutat flyga – för Guds skull

 

– Jag tror på en grön omställning av bilsektorn men jag kör inte bil varenda minut av dygnet för att det skulle snabba på omställningen till elbilar, för det gör det inte. Vi ska bruka våra resurser på ett bra sätt, vi kristdemokrater tror på förvaltarskapstanken och då ska man inte förbruka saker för sakens skull, utan för att det tjänar ett syfte.

Kommer ni lyfta miljöfrågor under valet?

– Vi har en bra miljöpolitik, men det kommer inte att vara topp tre av de frågor som jag kommer att lyfta, säger Ebba Busch Thor.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar