Busch Thor: Vi är emot böneutrop

KD-ledaren Ebba Busch Thor uppmanar sina partiföreträdare i landet att rösta nej till att tillåta böneutrop från moskéer. – Vi är emot böneutrop, säger hon till SR Ekot.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sedan Stiftelsen Växjö muslimer ansökte om tillstånd för att sätta upp en högtalare och sända ut böneutrop från sin moské har debatten rasat, och spridit sig från debattsidorna och Facebookgrupperna i Växjö till politikerna i riksdagen.

 

Läs mer: Frida Park: Historielöst om böneutrop 

 

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor uppmanar nu sina partiföreträdare att rösta nej till böneutrop ute i Sveriges kommuner.

– Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder, säger hon till SR Ekot.

Inte jämställa

I sin ansökan har Växjö muslimer skrivit att böneutrop går att jämställa med kyrkklockor. Ett argument för böneutrop är att även kyrkklockor är ett religiöst uttryck, där kristendomens budskap proklameras.

Detta håller inte Busch Thor med om.

– Men kyrkklockan i sig gör inte det. Kyrkklockan har en naturlig särställning i Sverige av tradition och är en del av vårt kulturarv. Den har som syfte att markera högtider medan böneutropet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde, säger hon till Ekot.

Frågan är så viktigt att det är rimligt att ha en linje på riksnivå, menar Busch Thor.

 

Läs mer: Eli Göndör: Lösningen på frågan om böneutrop