Buzz Aldrin firade nattvard på månen

Att det är 50 år sedan den första månlandningen har nog få missat. Men lika många känner inte till att det delades bröd och vin strax efter ankomsten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

1969 var Buzz Aldrin äldste i Webster Presbytarian Church utanför Houston i Texas. Efter samtal med pastorn och egna funderingar, kom han fram till att han ville fira nattvard efter landningen.

”Det skulle symbolisera tanken att Gud också uppenbarade sig där, när människan sträcker sig ut i universum. Det är många inom NASA som litar på att det vi gör är en del av Guds eviga plan för människan”, sa Aldrin.

Bröd i plastpaket

Historien om den första nattvarden på månen är sammanfattad av The Gospel Coalition, som berättar hur nattvardsbrödet togs med i ett litet plastpaket och att hans kyrka skickade med honom en liten silverkalk.

Aldrin hade från början tänkt att radiosända nattvardsfirandet, men planerna ändrades efter att ateisten Madalyn Murray O´Hair stämt NASA för att astrounauter på Apollo 8 läst ur Första Mosebok under en rymdfärd. Trots att NASA fick rätt i domstolen, ville de inte orsaka fler kontroverser.

Väl på månen var det så dags. Aldrin plockade fram sina små paket med bröd, vin och kalk och anropade NASA via radion: ”Houston, det här är Eagle. Jag skulle vilja be om några minuters tystnad. Jag vill inbjuda alla som lyssnar, var och vem det än må vara, att reflektera över de senaste timmarnas händelser och tacka på sitt individuella sätt.”

Läste ur Bibeln

Efter det läste Aldrin från Johannes 15:5 om Jesus som vinstocken, en vers han skrivit ner på en papperslapp. Sedan tog Aldrin nattvarden medan Neil Armstrong tittade på under tystnad.

”Jag hällde vinet i kalken som kyrkan gett mig. I månens gravitation på en sjättedel rullade vinet långsamt och graciöst upp längs med sidan. Det var intressant att tänka att den första vätskan som hälldes på månen, och den första maten som ätits där, var delar av nattvarden.” Efter att ha tagit del av gåvorna berättar Aldrin att han ”extra starkt kände enhet med kyrkan hemma och med kyrkan överallt”.

Läs mer: Han mötte Gud på månen

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg