C more stal lovsångsbild – fotografen Micael Grenholm vill ha ersättning

C more tog Micael Grenholms lovsångsbild av Hillevi Herrmann utan lov och använder den nu i sin deckarserie Saknad. Nu vill fotografen ha juridisk hjälp för att få veta vilken ersättning han och Hillevi har rätt till.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Micael Grenholm tog en lovsångsbild och laddade upp den på sin blogg och på Facebook. På bilden var hans vän Hillevi Herrmann. när hon sjöng lovsång under en gudstjänst. De var båda ovetande om att C more nyligen tagit bilden, redigerat om den och nu använder den i sin deckarserie Saknad, där bland andra Hillevi nu mot sin vilja får porträttera sektmedlemmar. Både Hillevi Herrman, och fotografen Micael Grenholm tog illa vid sig av sättet bilden avvändes på. 

Efter att Dagen skrivit om det inträffade har regissören Colin Nutley ringt upp fotografen Micael Grenholm och bett om ursäkt.

Men Micael ser fortfarande allvarligt på det som inträffat, och undersöker möjligheterna att få ersättning.

– Det är ju ett brott som har begåtts så därför kommer jag att fortsätta kolla på vad som är en rimlig ersättning för att de har tagit min bild och manipulerat den. Det är ju inte vem som helst, utan ett professionellt produktionsbolag som tagit min bild från nätet och manipulerat den. Den handlingen är ju så fel den kan bli, säger Micael Grenholm till Dagen.

Vill ha rättvisa

Micael Grenholm säger att han inte är intresserad av att driva en rättsprocess bara för sakens skull, men att han vill se principiell rättvisa skipas. Nu hoppas han få hjälp av personer med juridisk kompetens för att få veta vad som är en rimlig ersättning för kränkning av upphovsrätten.

Är bilden bortplockad ur serien nu?

– Nej. De måste göra en ny bild och det tar lite tid. Men regissören intygade att de ska åtgärda det och att versionen som TV4 kommer sända inte ska innehålla min bild, säger han.