Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen

Misstankar om bedrägeri gör att KD-politikern lämnar sin plats i riksdagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristdemokraternas ledamot Caroline Szyber lämnar sin plats i riksdagen efter bedrägerimisstankarna mot henne.

"Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt", uppger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Szyber fortsätter:

"Jag vill inte att det ska råda några som helst tvivel att jag gör rätt för mig. Men politik handlar om förtroende och jag har förståelse för att det har skadats".

Åklagare utreder

En åklagare utreder Szyber för bedrägeri efter att hon fått ersättning från riksdagen för en resa till ett bröllop. I onsdags meddelade Peter Kullgren, Kristdemokraternas partisekreterare, att Szyber sparkas från partistyrelsen och det verkställande utskottet.

Szyber fick enligt Aftonbladet sommaren 2015 ersättning för tågbiljetter till ett bröllop i Lysekil, taxiresa, tre hotellnätter, bilresa tillbaka till Stockholm, samt traktamente. Totalt ersattes hon med 6 500 kronor.

Medgivit fel

Hon har efteråt medgivit att det blev fel, och betalat tillbaka sambons hotellkostnad på 800 kronor. Hon säger sig ha arbetat under en del av resan.

Enligt reglerna ska riksdagsledamöter själva stå för 25 procent av boendekostnaderna när anhöriga är med på en tjänsteresa.

Aftonbladet har också granskat Szybers resor till Venedig och Rom. Även där har skattebetalarna fått stå för familjens hotellkostnader. De två utlandsresorna ingår däremot inte i bedrägeriutredningen.

TT