Christina Toledano Åsbrink attackerades av nazister i Almedalen

I torsdags attackerades Christina Toledano Åsbrink från Vänskapsförbundet Sverige-Israel av medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Almedalen.
– De trodde att de skulle skrämma mig men de gav sig på fel person, säger hon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vid flera tillfällen under Almedalsveckan fick Vänskapsförbundet Sverige-Israel ovälkomna besök av medlemmar ur NMR. 

– Dagen innan misshandeln försökte de skrämma mig genom att stå fem centimeter från ansiktet och komma med konstiga påståenden om judar, berättar Christina Toledano Åsbrink.

Skulle veckla ut banderoll

Efter den händelsen kände Christina Toledano Åsbrink på sig att de skulle komma tillbaka och frågade därför polis på plats vilka rättigheter NMR har att föra fram sitt budskap.

– Jag uppfattade det då som att de inte fick blockera vårt tält, till exempel att det var olagligt att skymma genom att hålla upp en banderoll.

Dagen efter, precis efter ett stort seminarium som Vänskapsförbundet Sverige-Israel arrangerat, var gruppen från NMR på plats igen.

– Jag stod och pratade med några av dem och såg då i ögonvrån hur några andra från samma grupp vecklade ut en banderoll. Då ropade jag "Ni får inte vara här" och tog sedan tag i banderollen.

– Sedan hände allt så snabbt. Jag blev omkringputtad, de slet och rev i mig och slog mig sedan till marken.

Läs mer: Nazister attackerade Israelförbund - en kvinna misshandlad

 

Hyllar KRIS

När Christina Toledano Åsbrink föll till marken fick hon snabbt hjälp av säkerhetspersonal i närheten. Hjälpen kom också från en grupp från KRIS (Kriminellas revansch i samhället).

– En grupp som jag måste prisa är KRIS. Vilka människor! Jag är full av beundran. De slog ring om gärningsmännen så att de inte kunde fly fältet, de kom ingenstans. Jag vill verkligen att du skriver om KRIS, de förtjänar all credit.

Ingen frihetsberövad

Polisens presstalesperson Carina Skagerlind säger till Dagen att man har identifierat personer som deltagit vid händelsen, men uppger att man behöver mer tid för att utreda den grundligt.

– Det vi vet är att en person ska ha försökt att hindra att en banderoll togs fram och att ett tumult uppstod där en person ramlade och gjorde illa sig.

– I dagsläget är ingen frihetsberövad och brottsrubriceringen ber jag att få återkomma om.

Viker inte ner sig

I går kom Christina Toledano Åsbrink hem från Almedalen.

Hur mår du nu?

– Helt okej. Vi har haft några dagar att lugna ner oss. När allt hände var jag så adrenalinpumpad att jag inte kände någon smärta, men nu känner jag mig helt mörbultad.

Var det självklart för dig att stanna kvar i Almedalen efter händelsen?

– Ja, aldrig i livet att jag viker ner mig. En sådan här händelse gör det bara ännu mer tydligt att vi behövs. Vi behöver stå emot mer än någonsin. Deras skrämseltaktik fungerar inte på mig.

Lilla Erstagården