Colosseum lyste rött för förföljda kristna

I solidaritet med förföljda kristna – och särskilt Asia Bibi – var Colosseum i Rom upplyst i rött i lördags.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen har i flera års tid skrivit om kristna Asia Bibi som dömdes till döden för hädelse i Pakistan år 2010.

På lördagen trotsade flera hundra personer regnet i Rom för att ta sig till den romerska amfiteatern, som är en symbol för de tidiga kristna martyrerna, för att lyssna på Asia Bibis make och dotter.

– Det här handlar enbart om hat mot kristna, som anses vara orena, sa maken Ashiq Masih som också slog fast att hustrun är oskyldig till hädelseanklagelserna.

 

Läs mer: Viktigt med dialog mellan religioner

 

"Krossa människor som tror något annat"

Maken och dottern, som började gråta när hon talade, hade tidigare mött påven Franciskus, som enligt nyhetsbyrån Reuters berättade för henne att "jag tänker ofta på din mamma och ber för henne".

Människorättsgrupper som Amnesty International säger att Pakistans hädelselag i allt högre utsträckning utnyttjas av religiösa extremister och av vanliga pakistanier för att avsluta personliga konflikter.

– Syftet med hädelselagarna är att krossa människor som tror något annat, sa ärkebiskop Nunzio Galantino, generalsekreterare för den italienska biskopskonferensen, till de som hade samlats vid Colosseum.

 

Läs mer: EU-politiker vädjade för fängslade Asia Bibi

 

Upplyste kyrkor i Mosul och Aleppo

Lördagens manifestation till stöd för förföljda kristna var inte enbart koncentrerad till Rom.

I Mosul i Irak samt i Aleppo i Syrien var samtidigt två lokala kyrkor upplyst i rött i solidaritet med förföljda kristna – särskilt i Irak och Syrien.

Lilla Erstagården