Connect church blir del av Hillsong

Nu finns Hillsong Sweden på ytterligare tre svenska orter, Göteborg, Örebro och Jönköping. Detta efter att Connect church i Göteborg röstat ja till att gå upp i Hillsong.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att den här artikeln publicerades i november 2017.
 

Dagen har tidigare berättat om planerna som Connect church har haft för att närma sig Hillsong. De var tidigare en Göteborgsförsamling som hette Gilead, men bytte 2012 namn till Connect church.

Del av Hillsong family

De senaste åren har församlingen också varit en del av Hillsong family-nätverket. På torsdagen röstade Göteborgsförsamlingen för att ta ett steg till.

– Det var ett välfyllt möte med mycket folk. Vi hade även medlemmar i Jönköping och Örebro som var med via länk, säger Anders Olsson, tidigare huvudpastor för Connect church. Detta har han varit tillsammans med sin fru Camilla Olsson.

92 procent sa ja

Beslutet fattades med överväldigande majoritet. 92 procent sa ja i en sluten omröstning.

Därför går kyrkan alltså upp i den globala församlingsrörelsen som har sin bas i Australien.

– Vi ser verkligen fram emot det här. För oss känns det som en naturlig del och nu vill vi vara med fullt ut. Vi har samma kultur och samma mål, men nu blir vi del av en ännu större kontext, säger Anders Olsson.

Läs också: Andreas Nielsen glad att Connect church går in i Hillsong: Allt som är hälsosamt växer
 

Hur kommer det märkas att ni blir en Hillsongförsamling?

– Mycket är lika, och mycket förändras. Framförallt blir vi del av en större värld och gemenskap. Hillsong är ju en rörelse som berör stora delar av världen. Att få tillgång till den världen är oerhört inspirerande. Det kommer märkas att Hillsongs huvudpastorer Andreas och Lina Nielsen hjälper till och formar arbetet med sin visionära gåva. Vi får otroligt mycket hjälp av dem, säger Anders Olsson.

Han menar att det finns stora fördelar i att inte vara en självständig kyrka i fortsättningen.

– Det här innebär att vi tar ansvar för varandra på ett helt nytt plan, säger han.

Överlåter byggnaden

Beslutet om att gå in i Hillsong innebär även att Connect church överlåter sin kyrkobyggnad på Danska vägen i Göteborg till Hillsong Sweden. Kyrkan byggdes på 1970-talet och har använts av Gilead och Connect church sedan dess.

– Det stämmer att den överförs till Hillsong, men den kommer fortsätta att gagna Göteborg. Hillsong har ett lokalt ansvar att förvalta medlen väl.

Dagen skrev i februari om att Hillsong började etablera hemgrupper (så kallade connectgrupper) i Göteborg för att på sikt starta en församling. Detta skedde inledningsvis inte i samverkan med Connect church, men torsdagens beslut ändrar på det.

Hur känns det att inte längre ha huvudansvaret för församlingen i Göteborg nu?

– Jag är till hundra procent positiv till det som sker nu. Jag och Camilla kommer att fortsätta leda arbetet lokalt som campuspastorer men med starkt stöd av det nationella arbetet. Det innebär stora synergieffekter att ännu mer effektivt skapa rum för nya människor i en välkomnande kyrka.

Connect church i Örebro och Jönköping

Connect church har även haft campus i Örebro och Jönköping, och även dessa går in i Hillsong.

Sedan tidigare finns också en Hillsongförsamling i Malmö, som är en del av Köpenhamns nätverk.

Strax efter att beslutet blivit klart i Göteborg, dirigerades all internettrafik om från Connect churchs webbsida direkt till Hillsong.

Hur kommer ni att jobba i fortsättningen?

– Vi kommer stärka våra lifegrupper och jobba ännu mer med att vinna dem som ännu inte känner Jesus. Vi vill vara en kyrka för dem som inte har någon kyrka, säger Anders Olsson.

Fotnot: Från och med nu finns på sju svenska orter: Stockholm, Märsta, Södertälje, Göteborg, Malmö, Örebro och Jönköping.

Statsministeromröstning