Nyheter

Corona slår hårt mot ledare för afro-amerikanska pingstvänner

Upp emot ett 30-tal dödsfall i coronaviruset slår hårt mot ledarskapet i USA:s största afro-amerikanska pingstsamfund, The Church of God in Christ.

1 av 2

Det är flera biskopar samt pastorer i stora församlingar som har avlidit till följd av corona-smitta, men också många vanliga lekmän i församlingarna. Det afro-amerikanska pingstsamfundet har cirka 6,5 miljoner medlemmar. Afro-amerikaner är över lag mer drabbade än andra amerikaner av covid-19.

De framstående kyrkliga ledarna finns bland annat i delstaterna Michigan, New York och Mississippi, rapporterar Washington Post.

Smitta vid begravning

En stor begravning med 300 deltagare i mitten av mars anges som en av smittoplatserna, liksom två av pingstsamfundets konferenser i Louisiana och Kansas City.

Minst tolv biskopar och pastorer är bekräftade döda, men flera uppgifter talar om upp emot ett 30-tal dödsfall i ledarskapet. Bland de avlidna finns vice huvudbiskopen Phillip A. Brooks, tillika föreståndare för församlingen i Detroit samt biskopen Timothy Scott, som tjänade samfundet i över 50 år i Mississippi, uppger Charisma News.

Läs mer Kyrka erbjuder begravningar i tält under pandemin

Stänger ner gudstjänster

Huvudbiskopen Charles E. Blake har i ett videobudskap på samfundets webbsida strukit under allvaret i krisen samt att alla samfundets samlingar ska fortsätta vara inställda i nuläget. Han uppmanar medlemmarna att göra allt de kan för bidra till att smittokurvan ska planas ut.

Tidigare har också en särskild bön- och fastedag hållits kring coronaviruset. Biskopen skrev i sin uppmaning till bön: "Ett antal församlingsmedlemmar är svårt sjuka och i akut behov av andliga och medicinska ingripanden".

Generationsskifte behövs

The Church of God in Christ har sitt huvudkontor i Memphis i delstaten Tennessee. En av utmaningarna för de afro-amerikanska pingstvännerna i krisen är nu att också få en föryngring i samfundets ledarskap.

Läs mer Här lämnar Roland Utbult sjukhuset - frisk efter allvarlig covid-19

Fler artiklar för dig