Coronasmittad präst sades ha avstått respirator för yngre patient

En katolsk präst i Bergamo sades först har avlidit sedan han frivilligt gett sin respirator till en ung patient som också drabbats av coronavirus. Det har senare visat sig att så inte var fallet. Men en kollega beskriver honom trots allt som en person som gav allt för sin omgivning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

i början av veckan spreds nyheten i såväl Italienska som i globala medier om den 72-årige prästen Giuseppe Berardelli i San Giovanni Battista som på i förra veckan avled på sjukhus i Bergamo, Italien.

Han hade varit inlagd på sjukhuset i några dagar på grund av en infektion orsakad av det fruktade coronaviruset.

Enligt källor på sjukhuset, som italienska nyhetsmedier hänvisat till, skulle prästen frivilligt ha gett bort sin respirator till en yngre patient, trots att han själv behövde den.

Kort därefter avled Giuseppe Berardelli. Enligt rapporterna ska prästen inte ha känt den unga personen.

Det har med tiden visat sig att så inte var fallet. Berardelli avsade sig visserligen respirator, men enligt en av Berardellis mycket goda vänner var det på grund av prästens underliggande sjukdomsbild som gjorde att han han inte kunde klara av att sättas på respirator. Det gjorde att han inte ville att sjukvården ens skulle testa behandlingen och motsatte sig den helt.

Giuseppe Foresti, som tjänstgjorde som sakristan i Berardellis församling, betonar för den katolska nyhetssajten cruxnow.com att trots fake news-spridningen om prästens dödsfall, så förblir han en förebild.

– Jag kan berätta att don Giuseppe i sanning var en speciell person, han gav sig själv helt åt hela samhället, säger Foresti till Crux.

Foresti berättar för Crux att församlingsmedlemmar i Sankt Johannes döparen-församlingen är "mycket ledsna" eftersom Giuseppe var en karismatisk person med stor tro.

– En del andra har också avlidit, berättar han och konstaterar att på måndagen dog en lekman som var djupt involverad i församlingen i en hjärtattack, medan andra har antingen ådragit sig eller avlidit i sviterna från coronaviruset.

60 präster döda

Bergamo i norra Italien är den stad i landet som drabbats värst av coronoautbrottet.

Enligt Catholic Herald har minst 60 katolska präster avlidit till följd av epidemin. Många av dessa kommer från det katolska Bergamostiftet.

En delförklaring till att staden drabbats så hårt uppges vara att många av dess invånare är äldre personer som löper större risk att bli allvarligt sjuka.

Totalt har drygt 6 000 personer dött i Italien till följd av corona och cirka 63 000 har blivit sjuka till följd av viruset.

Läs mer Samaritan's Purse har öppnat fältsjukhus i Italien

I en tidigare version av den här artikeln fanns uppgiften om att prästen frivilligt gav upp sin respirator till den yngre patienten. Detta har rapporterats av många mediehus runt om i världen, men uppgiften har i efterhand visat sig inte stämma. Därför har vi uppdaterat vår artikel med korrekt information. Dagen jobbar alltid mot att ge korrekt och saklig information, särskilt i kristider och om vi gör fel så rättar vi oss alltid.

Läs mer om Coronaviruset

Alla tidigare artiklar
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner