18 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Dag Sandahl vårdas på sjukhus för covid-19

Prästen, författaren och debattören Dag Sandahl har drabbats av covid-19, och var flera gånger nära att hamna i respirator. – Det är klart att man var rädd. Det blir dramatiskt när det blir tal om intubation, säger Dags fru Linda Muhr Sandahl.

1 av 2

När Dagen når Linda Muhr Sandahl per telefon har läget för Dag Sandahl just börjat stabiliseras.

– I går fick jag titta på honom genom ett fönster, berättar Linda.

Hon har inte kunnat besöka Dag under tiden han legat inlagd på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Växjö. Men hon har talat med sin man på telefon.

– Dag har ringt ett par gånger varje dag. En dag orkade han bara ringa en gång. Men det blir inga långa samtal. Han har haft syrgasmask, och det är svårt att prata genom den, berättar Linda.

Lång rehabilitering

Nu är Dag Sandahl flyttad från intensiven till en vanlig vårdavdelning. Det kommer troligen att ta ett tag innan han kan komma hem, säger Linda Muhr Sandahl – rehabiliteringen av covid-patienter tar tid.

– Han måste få i gång kroppen igen. Han har inte stått på benen på många dagar. Han åt för första gången i går, då fick han soppa och tyckte det var väldigt gott. Men återhämtningen tar tid och är tålamodsprövande. Han säger att efter att han ätit frukost i dag var han "helt slut".

Det var den 16 juni som Dag Sandahl hämtades med ambulans från hemmet i Moheda nära Växjö. Två dagar tidigare hade ambulansen varit på besök hos paret Sandahl, då tyckte ambulanspersonalen att Dag kunde fortsätta vårdas i hemmet.

Andningsproblem

Men efter att andningsproblem hade tillstött gick sjukhusvistelse inte att undvika. Under sjukhusvistelsen fick han syrgas, och ett par gånger var det snuddande nära att han skulle behöva sövas ner och hamna i respirator.

Var du rädd?

– Ja, det är klart. Det var väldigt nära att det blev respirator ett par gånger, säger Linda Muhr Sandahl, men tillägger:

– Samtidigt accepterar man läget efter hand. Man resonerar med sig själv, och säger: "nu är det detta som behövs". Man klarar mer än man tror.

Dag är en envis person, säger Linda, och det har han haft nytta av när det gäller sjukdomen.

– Det är klart att han också har varit rädd. Sjukdomen går upp och ner, och när det blir bakslag tappar man modet. Han är envis, tack och lov, och har haft nytta av det. Han har kämpat för att klara detta.

Vikarierar ofta

Linda Muhr Sandahl har trots den nära smittan inte blivit sjuk. Men hon säger att hon ändå håller sig isolerad, för att vara säker på att hon inte smittar.

– Jag har tagit ett test och väntar på svaret tills jag träffar andra, säger hon.

Var Dag Sandahl har blivit smittad vet han inte, men det kan ha skett när han höll en begravning för en person som avlidit i covid-19. Dag Sandahl är pensionär, men vikarierar ofta som präst, berättar Linda Muhr Sandahl.

Linda Muhr Sandahl har just nu semester från sitt arbete som butikschef i en zoo-affär. Paret Sandahl har själva flera husdjur: tre hundar, två katter, hamstrar och ett akvarium med fiskar. Att ta hand om djuren hjälper i krislägen, säger Linda Muhr Sandahl.

"Ni gestaltar Kyrkan"

Hon säger att hon och Dag också känner tacksamhet över alla de människor som har hört av sig.

– Vi är väldigt tacksamma över alla som hört av sig och undrat hur det går. Det har funnits många meddelanden på sociala medier, och Dag har fått många mejl. Det har verkligen burit honom, säger hon.

Dag Sandahl skrev själv på måndagen på sociala medier om vad detta stöd betyder för honom: ”Det där med förebedjares insatser är nästan generande, men jag är ingen man med stenhjärta utan tacksam för er alla! Det ni gör för mig gestaltar Kyrkan, en enda kropp”.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar