Dagen och KD i böneutropsdebatt

Båda parter menar att ja respektive nej till böneutrop handlar om att värna religionsfriheten. KD-ledaren Ebba Busch Thor och Dagens Frida Park möttes för att reda ut vilken roll böneutrop bör spela i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tidningen Dagen och Kristdemokraterna delar på samma historiska rötter, via pingströrelsens grundare Lewi Pethrus, och hamnar ofta på samma sida i samhällsdebatten. Men i frågan om böneutrop är de inte eniga. Tidningen Dagens ledarredaktion har varit tydligt kritisk till KD:s böneutropsutspel.

Nu är det inte så att parterna ligger i var sin skyttegrav, utan såväl KD som Dagen betonar att i debatten om religionsfrihet är de båda är ute efter att värna religionsfriheten.

 

Läs mer: ”Böneutrop måste kunna få prövas”

 

Men varför ska en kristen tidning försvara muslimska böneutrop?

– Vi försvarar inte böneutrop under vilka omständigheter som helst, svarar Frida Park.

Exempelvis är fem böneutrop om dagen från en moské knappast försvarbart, och framför allt handlar det om att inte kategoriskt säga nej. För då kan snart kristna uttryck stå på tur att förbjudas.

– Det finns starka krafter som vill trycka undan alla religiösa uttryck från offentligheten och flytta in det bakom en privat sfär, säger Frida Park.

– Min farhåga är att det här kommer att drabba kristna. Vi vill fortsätta berätta om Jesus även om det når in i människors vardagsrum.

Risk att det slår tillbaka

I debatten plockar Ebba Busch Thor också upp samma tanke, men menar att om böneutrop tillåts finns risken att det slår tillbaka och folk kräver ett förbud, och att då förbjuds kristna uttryck i samma veva.

– Risken är att en dag kommer folk att säga, om jag måste acceptera allt det här, då vill jag inte acceptera något. Så vill man stå upp för religionsfriheten måste man också kunna föra en debatt om nyanser om vad som är rimliga uttryck.

 

Läs mer: Tyskt kristet par överklagade böneutrop och fick rätt - trots att de inte kan höra det

 

Samtidigt menar KD-ledaren att vid vissa enstaka tillfällen kan böneutrop vara rimligt, även från ett kristdemokratiskt perspektiv.

– Att ge tillstånd en gång om året, för att fira avslutningen av Ramadan eller något liknande, det får man lokalt hantera.