Dagen storsatsar med partiledarutfrågningar inför valet 2018

Sällan har religionens plats i samhället varit så hett omdebatterat som nu. Vad passar då bättre än att flytta in samtalet i kyrkan?
Torsdag den 5 april inleds partiledarutfrågningarna i regi av tidningen Dagen och pingstkyrkan i Uppsala.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är med buller och bång som religionsdebatten svept in över Sverige. Ska vi ha böneutrop, och vilken roll ska konfessionella friskolor ha i samhället? Två heta politiska frågor som lär dyka upp då riksdagens partiledare frågas ut i Uppsala pingstkyrka.

Prata till punkt

Församlingens egen föreståndare Dan Salomonsson är en av utfrågarna, och från tidningen Dagen kommer ledarskribenten Elisabeth Sandlund och chefredaktören Felicia Ferreira att medverka vid olika tillfällen.

– Vi har bjudit in samtliga partiledare till en utfrågning och själva idén är att alla ska få prata till punkt i ideologiska frågor, säger Dan Salomonsson, föreståndare för Uppsala pingstkyrka.

En har tackat nej

Den enda partiledaren som tackat nej är socialdemokraternas Stefan Löfven med motivering att han som statsminister inte hinner av tidsskäl. I hans ställe kommer Anders Ygeman.

– Alla riksdagspartier har i alla fall sagt ja, och även om statsministern inte kommer så kan det kan ändå vara så att vi får se vår nästa statsminister, säger Dan Salomonsson.

Vad skiljer just den här utfrågningen från alla andra under detta valår?

– Att vi går på djupet på ett helt annat sätt, och att vi gör det från ett mer personligt utgångsläge, säger Elisabeth Sandlund.

Visst kommer sakfrågor att lyftas, men de ska kopplas ihop med partiets värdegrund och partiledarna ska få tid och möjlighet att redogöra för hur de tänker.

– De ska inte komma lätt undan, säger Elisabeth Sandlund, halvt på skämt, halvt på allvar.

Hon förklarar att målet är att få till en trevlig atmosfär där man framför allt ska få möjlighet att lyssna på partiledarna i lugn och ro, inte bara ta del av deras senaste utspel i ett kort klipp i ett nyhetsprogram. Tanken är inte att de ska ”sätta dit” politikerna, men visst kommer en del kniviga frågor att kastas in under samtalets gång.

– Det viktiga är att vi inte bara gör en liten mediegrej, utan det här handlar om landets väl och ve, säger Dan Salomonsson.

– De kanske tar med sig saker därifrån som de inte får från något annat ställe, fyller Elisabeth Sandlund på med.

Vill ge det bästa

Felicia Ferreira, Dagens chefredaktör och ansvarige utgivare, säger att Dagen vill ge människor de bästa förutsättningarna att välja vem och vilka som ska regera landet.

– Att få göra det tillsammans med Uppsala Pingstkyrka och att vi får ha med vår tvist på det hela, som innebär lite djupare ideologiska resonemang, känns väldigt meningsfullt, säger hon.

Går att se live

Partiledarutfrågningarna inleds torsdagen den 5 april med moderaternas Ulf Kristersson och avrundas två veckor senare med Ebba Busch Thor. För att ta del av utfrågningarna går det alldeles utmärkt att vara på plats rent fysiskt. Har man inte vägarna förbi Uppsala ska det också gå att ta del av samtalen då de spelas in, såväl live som i efterhand. Tidningen Dagen kommer självklart att ha bevakning på plats, och samtalen spelas in och kommer att läggas ut på tidningens sajt samt även på Uppsala pingsts plattform.

Följ valbevakningen. Testa Dagen gratis! Klicka här.

Dagens och Uppsala Pingsts partiledar-utfrågningar 2018

Alla tidigare artiklar

Fakta: Här är datumen:

5 april: Ulf Kristersson (M)

9 april: Anders Ygeman (S)

11 april: Jimmie Åkesson (SD)

12 april: Jan Björklund (L)

16 april: Gustav Fridolin (MP)

17 april: Annie Lööf (C)

18 april: Jonas Sjöstedt (V)

19 april: Ebba Busch Thor (KD)