Dagenkrönikören Linda Alexandersson får Bibelpriset 2019

Författaren Linda Alexandersson, tillika pastor och föreståndare i Equmeniakyrkan i Arvika samt krönikör i Dagen, får Svenska bibelsällskapets bibelpris 2019.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Prismotiveringen lyder: "Lättillgängligt, pedagogiskt och väl förankrat i bibelforskningen, men alltid med fokus på vad Bibeln har att säga i dag, har Linda Alexandersson genom böcker och bibelkommentarer levandegjort Bibelns texter för barn, ungdomar, och vuxna – nysvenskar såväl som svenskfödda."

– Jag blir både glad och rörd. Det är en ära att få ta emot ett sådant fint pris och en bekräftelse på att någon har sett det jag har gjort. Jag blir samtidigt ödmjuk när jag ser vilka de tidigare pristagarna är, säger Linda Alexandersson i ett pressmeddelande där hon även nämner Kerstin Ekman och Ylva Eggehorn.

Persisk översättning mest akut

Linda Alexandersson har skrivit ett 20-tal böcker, däribland Bibeln på 48 sidor. I våras gavs Vägen, sanningen och livet ut, en grundkurs i kristen tro som finns på både svenska och persiska. Tanken är även att en arabisk version ska ges ut längre fram.

– Behovet av den persiska översättningen är mest akut just nu, det är så många som är utvisningshotade bland dem som talar persiska, berättar Linda Alexandersson.

Skriver böcker som saknas

I augusti kom så boken Möte med Matteus. Det är den femte delen i Möte med-serien – denna gång med Matteusevangeliet i fokus.

– Jag skriver framför allt böcker som jag tycker behövs och saknas, säger hon.

Tar emot priset i Uppsala

Bibelpriset instiftades 2004 med anledning av den världsvida bibelsällskapsrörelsens 200-årsjubileum. Priset delas årligen ut till en person "verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv, som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd".

2018 års pris gick till Maria Küchen.

Linda Alexandersson tar emot sitt pris på Bibelsällskapet i Uppsala den 28 november.

Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner