Dagens Elisabeth Sandlund tar plats i kyrkomötet

Dagens Elisabeth Sandlund är ett av de nya namnen i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.
Det står klart då det slutgiltiga resultatet presenterats.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kyrkovalets slutresultat har nu kommit, efter att alla förtidsröster räknats. Det innebär att valdeltagandet blev något högre än de 18,25 procent som rapporterades på valnatten. Slutgiltigt valdeltagande blev 19,08 procent, nästan 970 000 personer gick och röstade.

I det nya kyrkomötet kommer några nya namn in, medan andra lämnar.

Bland annat tar tidningen Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund klivet in i kyrkopolitikens finrum, på mandat för Frimodig kyrka.

Hur känns det?

– Det blir spännande att få se Svenska kyrkan ur den här vinkeln. Jag har skrivit om kyrkomötet sedan år 2000, och att nu vara en av dem som blir omskriven är en helt ny roll, säger Elisabeth Sandlund.

Vad vill du påverka?

– Mitt övergripande mål är att få Svenska kyrkan att följa kyrkoordningen, att den grundläggande uppgiften är att sprida evangeliet. Tänk om allt som gjordes i Svenska kyrkan testades mot dessa paragrafer.

– Andra viktiga frågor jag vill driva är möjligheten till fri församlingstillhörighet och ett nytt valsystem i kyrkan med indirekta val, och mer av personval. Det innebär också att jag vill avskaffa min egen och alla andra nomineringsgrupper.

Hur går det här ihop med din roll som opinionsredaktör på Dagen?

– Det är en liten knepig kombination, och jag kommer inte att kunna kommentera alla saker på ledarplats. Men så var det redan inför kyrkovalet, och så kommer det att förbli.

– Sedan är det inte som att sitta i riksdagen, med ett engagemang året runt. Det här är en mer begränsad tid. Sedan ska jag på sikt trappa ner mitt jobb på Dagen, med ålderns rätt, säger Elisabeth Sandlund.

Dag Sandahl lämnar

En annan nyhet då valresultatet räknats färdigt är att den omtalade kyrkopolitiksveteranen Dag Sandahl får kasta in handduken. Han kanske är mest känd som kvinnoprästmotståndare, men han har länge varit en frispråkig röst i kyrkopolitiken, framförallt som kritiker av partipolitiseringen och nuvarande ordning.

Hans nomineringsgrupp Frimodig kyrka fick inte tillräckligt med mandat, och Dag Sandahl fick se sig förbikryssad av Håkan Sunnliden, då gruppen enbart fick ett mandat i Växjö stift.

I övrigt tar den tidigare jämställdhetsminister Margareta Winberg plats i kyrkomötet för Socialdemokraternas räkning. Hon har tidigare varit aktiv i kyrkopolitiken lokalt i Östersund.

Små justeringar

Det blev också några små justeringar i mandatfördelningen då de sista rösterna räknades. Men på det hela taget står sig valresultatet från den 17 september, där de tre politiska partierna som ställde upp gick framåt, S, C och SD, tillsammans med POSK och ViSK.