Nyheter

Dags för val i Israel – igen

I skuggan av Trump-planen och den stundande rättegången mot Netanyahu går Israel till val för tredje gången på mindre än ett år. Allt tyder på en jämn fight mellan blocken – och kanske politiskt dödläge än en gång.

TEL AVIV. Israels politiska liv är tumultartat och det saknas inte dramatiska händelser. Premiärminister Benjamin Netanyahus korruptionsrättegång börjar två veckor efter valet, Donald Trumps kontroversiella fredsplan presenterades nyligen.

Men inget tycks kunna påverka väljarna att ge någon sida klar majoritet. Enligt mätningarna är varken Netanyahus högerblock eller oppositionsledaren Benny Gantz mitten/vänsterblock på väg mot något genombrott i valet till parlamentet, knesset, på måndag.

Israel gick till val i april och september förra året, men ingen lyckades bilda regering. Nu hoppas alla på tredje gången gillt, men ingen kan utesluta ett fjärde val inom kort.

###

Debby och Benny Pogeginsky på Gantz valmöte.

– Netanyahu är korrumperad, en fara för demokratin. Vi hoppas på förändring. Men det finns risk för ett fjärde val, säger Benny Pogeginsky, fastighetsmäklare i Ramat Gan som tillsammans med sin fru Debby, deltar i ett valmöte med Gantz i Ramat Gan utanför Tel Aviv.

Knapp ledning inför valet

Strax före valet har nu Netanyahus högerparti Likud en knapp ledning över Gantz mittenparti Blåvitt. Mycket handlar om personer, mindre om ideologi. För eller emot Netanyahu, det är frågan.

Premiärministern för en hätsk kampanj mot Gantz, tidigare ÖB, och utmålar denne som oerfaren och inkompetent. Och hävdar att Gantz som företagsledare gjort sig skyldig till oegentligheter.

Gantz beskriver Netanyahu som en fara för demokratin, en motsvarig­het till Turkiets Erdogan, och betonar att premiärministern står åtalad för korruption på tre punkter.

Netanyahu reser land och rike runt och eldar sina anhängare. Han är en politiker som lever upp i varje valkampanj – och har en massiv närvaro i sociala medier. Gantz är mera tillbakadragen, ochsaknar utstrålning.

###

Lihi och Amir Tat på valmöte med oppositionsledaren Benny Gantz i Ramat Gan.

På Gantz valmöte i Yahalom-teatern i Ramat Gan tidigare i veckan är lokalen långt ifrån full. Hejarklacken ropar ”Här kommer Israels näste premiärminister!”, men publiken är mera måttfullt entusiastisk.

– Jag stöder Gantz. Han verkar trovärdig jämfört med den korrumperade Netanyahu. Gantz har bra politik vad gäller försvar, ekonomi och hälsovård, säger Amir Tat, 50, försäljningschef från Ramat Gan, som är på plats med dottern Lihi, 16.

Tydlig vågmästarroll

Temperaturen är högre på Netanyahus valmöten. I södra Tel Aviv, ett av Likuds starka fästen, trängs och köar människor utanför eventlokalen Lee för att komma in och lyssna på ledaren.

###

Yafit Simon på Benjamin Netanyahus valmöte i Tel Aviv.

– Netanyahu har gjort ett bra jobb i elva år, både vad gäller säkerhet och ekonomi. Jag litar bara på honom, han är ett föredöme. Han är som en schackmästare, varje drag är överlagt, säger Yafit Simon, som driver en mäklarfirma i Tel Aviv.

Men den viktigaste personen i valet är Avigdor Liberman, ledare för ett mindre parti som främst företräder invandrare från före detta Sovjet. Liberman har tidigare alltid stått till höger, nu profilerar han sig som motståndare till de ortodoxt judiska partierna – och väntas få en vågmästarroll mellan blocken.

###

Olka Eidelman på valmöte med vågmästaren Avigdor Liberman.

– Det finns ingen ledare som Liberman i Israel. Han är den ende högerliberalen. Han står emot de ortodoxa, vi vill inte ha religiöst tvång. Vi vill ha kollektivtrafik och öppna affärer på sabbaten, vi vill att också de ortodoxa ska göra militärtjänst, säger Olka Eidelman, kommunaltjänsteman från Bat Yam söder om Tel Aviv, som deltar i ett möte med Liberman i hemstadens kommunala hörsal.

---

Tredje gången gillt?

  • Israel väljer nytt parlament, knesset, den 2 mars. Tredje valet på elva månader. I de två senaste fick inget block en majoritet av de 120 platserna i knesset.

    Högern/Religiösa

    Likud (samling). Mångårigt regeringsparti som lett högerkoalitioner. Ledare: Benjamin Netanyahu.

    Yamina (till höger). Allians mellan högerpartier och religiösa. Ledare: Naftali Bennett.

    Shas. Ortodoxt parti stött av orientaliska judar. Ledare: Aryeh Deri.

    Förenad Tora-judendom. Ortodoxt parti stött av ashkenasiska (europeiska) judar. Ledare: Yaakov Litzman.

    Mitten/Vänstern

    Blåvitt. Mittenparti och det främsta oppositionspartiet. Ledare: Benny Gantz.

    Arbetarpartiet (i allians med vänsterpartiet Meretz). Det tidigare statsbärande socialdemokratiska partiet. Ledare: Amir Peretz.

    Förenade listan. Allians mellan fyra arabiska partier. Ledare: Ayman Odeh.

    Vågmästare

    Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem). Antireligiöst högerparti, främst stött av invandrare från f d Sovjet. Ledare: Avigdor Liberman

---

Fler artiklar för dig