Dags igen: Kyrkornas globala vecka är här

Vi befinner oss mitt i Kyrkornas globala vecka. Thomas Strömberg är koordinator, och han uppmanar kristna att engagera sig för en bättre värld, och har även en del tips på var man ska börja.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hunger, krig och fattigdom. Världen är långt ifrån ett paradis, och en stor del av världens orättvisor finns bortom vår egen svenska horisont.

Och det finns en stark kyrklig tradition att engagera sig för en bättre värld, och en gång om året kommer det en injektion för att förnya sitt engagemang, då Kyrkornas globala vecka anordnas. I år är det mellan den 19 och 26 november, vilket betyder att vi befinner oss mitt i arrangemanget.

Fullt upp

Thomas Strömberg jobbar på Sveriges kristna råd och är koordinator för den globala veckan. När Dagen når honom är det fullt upp, av förståeliga skäl.

– Just nu sitter jag och förbereder ett föredrag jag ska hålla i kväll i Österhaninge församling, berättar han.

– Jag ska berätta om de globala målen och varför det är viktigt att vi kristna engagerar oss, samt att vi har en roll att spela.

De globala målen, eller Agenda 2030 som de i bland kallas, är FN:s stora satsning på att komma till rätta med världens orättvisor. Det finns 17 olika mål som satts upp, bland annat en god utbildning för alla, att fattigdomen ska utrotas samt att alla ska få del av rent vatten och goda sanitära förhållanden.

Varför är det viktigt att kyrkorna engagerar sig i de här frågorna?

– Vi här på Sveriges kristna råd är övertygade om att vi människor har fått i uppdrag att förvalta Guds skapelse, och vi tror att de frågor som lyfts i de globala målen, som klimathot och militära konflikter, inte bara är sociala problem utan de har en moralisk och andlig dimension. Och där har vi något att bidra med, säger Thomas Strömberg.

”Hållbar värld för alla!

Temat för Kyrkornas globala vecka är en ”Hållbar värld för alla”, och det stämmer väl in i de globala målen som FN satt upp.

Under veckan anordnas en rad gudstjänster där rättvisefrågorna lyfts fram, församlingar runtom i landet arrangerar föredrag, kafékvällar, musikaftnar med mera.

Thomas Strömberg säger att som koordinator är han med och inspirerar, men det är församlingarna själva som arrangerar.

– Vi har skickat ut material till 3 000 församlingar, där vi tipsat om aktiviteter, berättar han.

Tipspromenader

Själv känner han till att aktiviteter anordnas från Umeå i norr till Malmö i söder. Om man i sista stund vill hoppa på tåget finns det en hel del tips och idéer på Kyrkornas globala veckas hemsida, exempelvis diskussionsfrågor som går att använda, samt tipspromenader.

– Det är saker som man kan hitta på i sitt eget sammanhang, förslagsvis i sin församling, säger Thomas Strömberg.

Om man vill engagera sig och göra världen bättre, vad har du för tips?

– Jag tror att man måste börja där man står. Man ska hitta det man själv brinner för. Ingen kan göra allt, man alla kan göra något.

Och finns det något som du brinner för?

– Jag brinner lite extra för mål 16 i de globala målen. Det handlar om att skapa fredliga och inkluderande samhällen, säger Thomas Strömberg.

– Målet är att alla ska ha en möjlighet att få vara en del av samhället, och att vi även ser till de svagaste.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek