Daniel Alm: Viktigast med passion och ett andligt mod i Pingst

Barns och ungas situation i Sverige är ett av ämnena som lyfts när närmare 550 pingstpastorer möts till sin årliga konferens i Stockolm i nästa vecka.
Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, efterlyser en riskbenägen och varm pingströrelse.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I somras rapporterade pingströrelsen de högsta dopsiffrorna på 30 år – 2 340 döpta under 2016. Efter en nedåtgående trend i ganska många år har kurvan gått uppåt igen de senaste sex åren.

Pingstledaren Daniel Alm säger att han är glad och tacksam för rörelsens utveckling. Men när pingstpastorerna nu möts till inspirationsdagar tisdag – torsdag i nästa vecka finns flera utmaningar.

Efterlyser ”passion”

– Det viktigaste är att det får finnas en passion och ett andligt mod i det vi gör. Det finns en risk att vi kristna – precis som samhället i övrigt – blir så upptagna vid att allt ska vara perfekt och väldokumenterat, att det sprids en försiktighet och rädsla, och att vi tappar bort själva kallelsen, säger Daniel Alm.

– Visst är karaktär och kompetens viktigt. Men den stora utmaningen är att få en riskbenägen, frimodig och varm pingströrelse.

Han tänker på församlingar som vågar ”sända ut en missionär”, som vågar ”plantera en ny gudstjänstgemenskap i en ny stadsdel” eller som vågar ”sända i väg sina bästa medarbetare” till nya uppdrag.

Behov av nya församlingar

När pingstpastorerna nu möts lyfts allt från globala rättviseutmaningar och drogproblematik i samhället till behovet av församlingsplantering. BRIS generalsekreterare Magnus Jägerskog föreläser om hur Sveriges barn och ungdomar mår. I konferensen ges också tid för bön för situationen.

En grupp svensktalande pastorer från 20-talet finlandssvenska pingstförsamlingar (ett eget nätverk utanför finska Pingst) besöker konferensen i Stockholm. En av deras pastorer, Patrik Hellström i Jakobstad, kommer framöver att fungera som en åttonde regionledare.

Släpper ny bok

I samband med konferensen Pingst Pastor 2018 släpps också en ny bok, ”Kallad. Bekräftad. Överlåten” (Pingst ihop med Libris förlag), där 38 svenska pingstpastorer skriver var sitt kapitel med praktiska verktyg och råd i hantverket som pastor, exempelvis kring hur man är officiant vid en begravning, relationen till medierna, familjelivet eller hur man tar emot kritik.

Alla konferensdeltagare kommer få med sig ett exemplar av boken hem.

Internationella talare på Pingst Pastor

Erwin McManus, pastor i kyrkan Mosaic i Los Angeles, är av de internationella talarna på konferensen. Han har jobbat mycket med nya kulturella uttryck för kristen tro och därmed har blivit en av de mest inflytelserika församlingarna i USA.

Vidare medverkar finska pingströrelsens ledare, Mika Yrjölä, pastor i Saalemförsamlingen i Helsingfors.