Därför älskar rysk-ortodoxa kyrkan fotboll

Präster har välsignat arenorna inför fotbolls-VM, och kyrkan lanserar nu också en stor sportsatsning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

VM-feber råder i Ryssland. Inte minst efter att hemmalaget utklassade Saudiarabien i öppningsmatchen i fotbolls-VM. Ryska spelare gjorde traditionsenligt korstecknet efter sin målkavalkad, och de är bara ett av många landslag där spelarna öppet visar sina religiösa sympatier på planen.

Välsignat arenor

Även den rysk-ortodoxa kyrkan har gett sig in i spelet. Inför VM har kyrkan sett till att samtliga VM-arenor välsignats av präster, och kyrkans företrädare vill nu också använda världsmästerskapet för att sprida sina värderingar, rapporterar Independent.

Kyrkan satsar på sport

Strax innan fotbolls-VM började lanserade också kyrkan en egen sportkommission, för ett närmare samarbete mellan kyrkan och idrotten. Patriark Kirill berättade själv om hur sport och religion går hand i hand.

– Sport erbjuder en väg att utveckla en människas fysiska och andliga kultur, och det ska användas som ett redskap av kyrkan, säger patriark Kirill, enligt Independent.

– En idrottsman har samma uppdrag som en munk, och det blir ingen succé utan självkontroll.

Med hjälp av fotbolls-VM hoppas nu kyrkan att ryssar även ska upptäcka den andlighet som finns i kyrkan, och även efter VM vill de med hjälp av kyrkans nya sportkommission jobba för att ryssar blir alltmer fysiskt aktiva.

Ryssar är ortodoxa

Sedan Sovjetunionens fall har den rysk-ortodoxa kyrkan gått från att vara en förföljd kyrka till att bli en viktig del av den ryska självbilden. Omkring 70 procent av alla ryssar identifierar sig i dag som ortodoxt kristna, även om långt färre besöker gudstjänster regelbundet.

Kyrkans nära relation med statsmakten brukar ibland kritiseras. Men fotbolls-VM lär nog inte vara den bästa tidpunkten att lufta denna kritik. Världens största idrottsevenemang brukar snarare handla om att boosta den nationella självbilden, och fotbolls-VM ser då snarare ut att vara en opinionsmässig straffspark åt såväl president Vladimir Putin som patriark Kirill.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/world-cup-2018-fifa-russia-religion-orthodox-church-putin-a8396991.html

Lilla Erstagården