Nyheter

Därför firas trettondagen

Trettonhelgen uppmärksammas i kyrkor över hela landet. På några ställen kommer Kaspar, Melkior och Baltazar med gåvor i form av godis till barnen.

1 av 2

Trettonhelgen som snart är över, är avslutningen på julen för många. Julgranen har barrat så mycket att den kastas ut och hyacinterna har för länge sedan vissnat bort. Men på andra håll i världen är dessa dagar de viktigaste på hela julen. Ortodoxa kyrkan har nämligen sin julafton den 6 januari och firar juldagen den 7 januari. Detta eftersom man använder sig av den julianska kalendern som ligger tretton dagar efter den gregorianska.

Många vet inte varför trettondagen är röd i almanackan, det visar bland annat SVT:s enkätundersökning.

Läs mer: Dags för världen att fira största högtiden

Tre namnsdagsbarn

På trettondagen har för ovanlighetens skull tre personer namnsdag samtidigt: Kasper, Melker och Baltsar - enligt traditionen namnen på stjärntydarna som följde stjärnan som tänts vid Jesu födelse. De tros ha nått sitt mål ungefär när Jesus var ett år gammal.

Trettondagen firas bland kristna till åminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son genom hans födelse, och uppenbarelsen genom Betlehemsstjärnan för de tre vise männen.

Läs mer: Himlaspel med ärkebiskop i rollistan

Delar ut godis

I flera församlingar uppmärksammas trettondagen genom att de vise männen, eller kvinnorna, kommer utklädda och delar ut godis till barnen. I Sankta Birgittakyrkan i Knivsta var det ovanligt många barn samlade till söndagens högmässa. Efter traditionsenlig dans kring granen och lotteri kom de så äntligen in genom kyrkporten.

– Å, vet ni? Vi har fått se Jesusbarnet! utropade Ida Ronholt, en av de som klätt ut sig till stjärntydare.

Hon fick övertala de två andra att "eftersom Jesus vill att vi ska dela med oss så bör vi också göra det". Därefter fick alla barn sin efterlängtade påse.

Representerar alla åldrar och folk

Så vad visar oss då dessa tre figurer som är ett självklart inslag i våra julkrubbor?

I tidig tradition tänkte man sig att de var kungar. De har målats eller skulpterats med olika utseende så att de kom från Europa, Asien och Afrika, den då kända världen. De har också fåt tre olika åldrar, en ung, en medelålders och en gammal man. Därmed blev de symbolen för att hela världen hyllar Jesus och att alla folk får ta emot evangeliet, inte bara judarna.

Fler artiklar för dig