Därför lämnade Peter Gembäck Knutby Filadelfia

Han har varit tongivande pastor i Knutby Filadelfia under en lång tid. Men nu har Peter Gembäck valt att gå ur församlingen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Peter Gembäck förklarar för Dagen att han hade funderat på att lämna församlingen under några månaders tid.

– Jag har väntat på rätt tillfälle. Trots allt elände som har varit här har jag ett hjärta för platsen och för människorna. Att lämna känns, jag har trots allt varit här i snart 20 år och fungerat som pastor en stor del av tiden.

Varför var det just nu rätt tillfälle att lämna?

– Personligen känner jag ett behov av att ställa mig under ett annat ledarskap även om jag i dag inte vet var det blir. Sedan insåg jag också att det skulle skrivas om situationen i församlingen i medierna. Med tanke på att det finns en grupp som vill satsa vidare anser jag att jag, som har stått för det gamla ledarskapet, ska bort så att de andra lättare kan fortsätta.

Läs också: Psykoterapeuten: Många missbedömde och trodde det var en vanlig församling

Vill inte fatta förhastade beslut

Peter Gembäck säger att tanken på att flytta från Knutby har slagit honom. Men i dagsläget finns det inte några sådana konkreta planer. Han berättar att han inte vill fatta några förhastade beslut.

– När jag flyttade till Knutby uppfattade jag att Gud sa åt mig att flytta hit, jag såg det som en kallelse. Nu känner jag att jag vill förstå meningen med allt. Varför blev det som det blev?

Vid Knutbydramat 2004, då en person sköts ihjäl och en annan skottskadades allvarligt, var Peter Gembäck en av församlingens pastorer.

Varit tongivande

Han har under lång tid varit en av de mer tongivande personerna i Knutby Filadelfia, och har även under lång tid varit församlingens ansikte utåt, då han ansvarat för mediekontakter.

Som Dagen redan skrivit är Peter Gembäck inte ensam om att lämna församlingen, utan medlemsantalet har sakta men säkert sjunkit under året. Numera återstår omkring 20 personer som firar gudstjänst.

Läs mer: Knutbymedlemmarnas ögon öppnades i somras

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar