Därför skulle KD ”peta” Tuve Skånberg

Erfarenhet eller förnyelse, vad är viktigast? KD-politikern Tuve Skånberg har suttit 23 år i riksdagen, och precis som vid förra valet började hans valrörelse med att hantera en petning på hemmaplan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I två val i rad har proceduren sett likadan ut. KD-veteranen Tuve Skånberg föreslås få en plats hyfsat långt ned på riksdagslistan i valdistrikten i Skåne, men efter lite protester så hamnar han högre upp med möjlighet att nå en riksdagsplats.

I år satte nomineringskommittén Tuve Skånberg på plats fyra i norra respektive östra Skånes riksdagslistor. Men sedan körde stämman över förslaget, och Skånberg hamnade på plats två, precis efter dragplåstret Ebba Busch Thor.

23 år i riksdagen

Daniel Sturesson satt med i den kommitté som till en början petade Skånberg nedåt på listan, och berättar varför.

– Vi tittade på många lämpliga kandidater och upplevde att det kunde finnas en poäng i att variera vem som har riksdagsuppdragen för Skånes del. Tuve har suttit i riksdagen i 23 år, och ingen i partiet har suttit så länge som honom, säger han till Dagen.

Läs mer: KD i Skåne "petar" Tuve Skånberg på riksdagslista igen

Han säger att det även finns andra veteraner inom riksdagsgruppen som suttit länge och kandiderar igen, exempelvis Mikael Oscarsson med 20 år i riksdagen bakom sig.

– Vårt parti har minst antal ledamöter i riksdagen, ska de också sitta längst på sin post, undrar Daniel Sturesson.

Så ni försökte få in nytt friskt blod?

– Snarare handlar det om att variera vem som har ett visst uppdrag. Att sitta i riksdagen är ett förtroendeuppdrag, det är ingen yrkeskarriär.

Men erfarenhet är väl viktigt i politiken?

– Absolut. Men jag tror också att det finns erfarenheter från annat håll. För om vi bara ska värdera politisk erfarenhet då skulle aldrig någon bytas ut.

Och när politiker sitter för länge på sina poster finns också risken att de inte släpper fram yngre förmågor. Daniel Sturesson säger att han flera gånger sett lovande politiker ge upp då de inte ges en chans för att det äldre gardet vägrat att släppa sina uppdrag.

Läs också: Tuve Skånberg uppflyttad på KD-lista efter "petningen" i Skåne

 

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar