De föreslås bli nya kyrkoledare i Equmeniakyrkan

Karin Wiborn och Joakim Hagerius föreslås bli nya biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan – ihop med omval för kyrkoledaren Lasse Svensson. En enig styrelse står bakom den nya ledartrion.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Karin Wiborn är sedan 2011 generalsekreterare för Sveriges kristna råd, och har i den rollen företrätt 26 medlemskyrkor i fyra kyrkofamiljer. Hon har också en bakgrund som missionsföreståndare för Svenska baptistsamfundet.

Joakim Hagerius är opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen. Han har pastorsbakgrund och är utbildad inom Missionskyrkan, och har varit föreståndare för Saronkyrkan i Göteborg, en församling inom Evangeliska frikyrkan. Han är vidare ordförande för Räddningsmissionen i Göteborg.

Väljs vid kyrkokonferens i maj

Den nya kyrkoledartrion ska väljas vid Equmeniakyrkans kyrkokonferens i Malmö 21–23 maj. Lasse Svensson har redan varit kyrkoledare sedan 2012, efter att Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan gick ihop till Equmeniakyrkan.

– Det har varit en gedigen process där vi har landat i ett gemensamt beslut som vi känner oss trygga med. Det känns väldigt bra att gå fram med dessa tre som vi menar är både individuellt mycket kompetenta, men också har alla förutsättningar att utgöra ett mycket bra gemensamt ledarskap, säger Susanne Rodmar, kyrkostyrelsens ordförande.

Glad över frågan

Joakim Hagerius är glad för förfrågan från Equmeniakyrkan och säger att han har prövat det som en "kallelsefråga" att stå till förfogande när kyrkan kallar. Om Equmeniakyrkans utmaningar säger han:

– Equmeniakyrkan delar dem med övriga samfund. Men inte minst handlar det om de vikande medlemssiffrorna, och en önskan om att fler människor ska få komma till tro och lära känna Jesus Kristus.

– Man har gjort ett bra arbete med tre samfund som har gått sammans. Nu är kyrkan i ett viktigt läge där den i ännu högre grad behöver blicka framåt och ta sig vidare.

"Jag bär med mig ekumeniska hjärta"

Karin Wiborn uppger att hon är förväntansfull om Equmeniakyrkans församlingar ger henne uppdraget.

– Jag är förtjust över att få ingå i ett gemensamt ledarskap och kommer bära med mig mitt ekumeniska hjärta, säger hon.

De nuvarande biträdande kyrkoledarna Sofia Camnerin och Olle Alkholm har avböjt omval efter åtta år på posten. Lasse Svensson är dock beredd att satsa en period till om han får förtroende av kyrkokonferensen.

– Nu är vi redo att ta nya steg framåt på den inslagna vägen, säger Lasse Svensson.

Läs fler artiklar om Equmeniakyrkan

Alla tidigare artiklar
"Nordens kallelsestund"
Karin Wiborn och Lars Enarson
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren
Slöjförbud i skolan