Nyheter

De vill hjälpa kyrkor sända rätt på webben

I helgen gapade många kyrkor tomma, och allt fler församlingar väljer nu att streama gudstjänster. På onsdag arrangeras ett seminarium om vad man bör tänka på när eller om man börjar med webbsändningar. – Detta är ju vår mission, att hitta lösningar så att man kan kommunicera med sina medlemmar men också ge redskap för att ingjuta tro och trygghet, säger Anders Wisth, general manager på TBN Nordic, som arrangerar seminariet tillsammans med Swedish Gurus of Tech.

I spåren av coronaviruset stannar många hemma från kyrkan. Många församlingar valde att streama gudstjänster under den gångna helgen. Webbsända gudstjänster har förstås funnits tidigare, men nu är situationen i landet en annan än tidigare, säger Anders Wisth när Dagen når honom på måndagsmorgonen – och det påverkar också gudstjänstlivet.

– När man har webbsänt gudstjänster tidigare så har det varit ett positivt tillägg till gudstjänsten. Det som sker nu är att när man inte kan samlas i rummet så blir tv-gudstjänsten den viktiga gudstjänsten.

– I Uppsala pingst sände vi i söndags från en tom kyrka. Då blir det skarpt läge.

Många frågor

Men vad ska man då tänka på när webbgudstjänsten blir huvudgudstjänst? Hur ser det ut med upphovsrätt? Vilka plattformar är bäst? Vad behöver man tänka på när det gäller innehåll?

Frågor som dessa kommer att tas upp på seminariet på onsdag. Initiativtagare och arrangörer är nätverket Swedish Gurus of Tech tillsammans med den kristna tv-kanalen TBN Nordic. Under onsdagen presenteras också en streamingplattform som TBN Nordic byggt upp.

Vad är det vanligaste felet församlingar gör när det gäller webbsända gudstjänster?

– Man kan prata mycket om teknik, säger Anders Wisth. Men det brukar man komma till rätta med ganska snabbt. Den större utmaningen är kommunikationen mellan teknikentusiasterna och församlingsledning. En nybörjarutmaning är att börja få i gång den dialogen och en medvetenhet om att man gör detta tillsammans.

Andra saker som är viktiga att tänka på är frågorna runt upphovsrätt och juridik, säger han.

– När man börjar streama är det bra att man har koll på hur man gör med de här frågorna. Det är inte allt som är solklart när det gäller till exempel Stim-avtal och ansvarig utgivare. Det är sådana frågor som vi kommer att lyfta, och vi har fått ganska många frågor inför seminariet.

Tänka brett och nytt

I det läge som Sverige befinner sig just nu kan det finnas skäl att tänka brett och kanske också nytt när det gäller hur kyrkor kan nå människor, menar han.

– Många stannar hemma från kyrkan. Det finns en psykologi i det. Man tittar på nyheter från andra länder, där människor uppmanas att ha så få kontakter som möjligt.

– Vi tittar på fler lösningar också, till exempel att vi kan använda radio mer. Många äldre är vana vid närradio. Det behövs tekniksupport – man behöver tänka bredare rent mediemässigt.

Kanske, säger han, kan dagens situation skapa en ny typ av förståelse för hur förföljda kristna kan ha det i länder där det inte går att fira gudstjänst.

– På ett sätt kanske vi närmar oss verkligheten för många förföljda kyrkor. Många perspektiv öppnar sig.

Det går att nå ut

Även i det svåra läge Sverige – och många andra länder – befinner sig, går det att nå ut med Guds ord, säger han.

– Det som är viktigt är att vi hittar en möjlighet att använda tv-mediet.

– Det goda med detta onda är att nu har vi möjlighet att göra något riktigt bra, med fokus på den som tittar. Hur kommunicerar vi med dem och låter Guds ord och ande finnas med?

Läs mer Guide: Söndagens direktsända gudstjänster

Fler artiklar för dig