Demokrat vann första senatvalet i Alabama på 25 år

Demokraten Doug Jones besegrade den sextrakasserianklagade republikanen Roy Moore i Alabamas val till USA:s senat.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är första gången på 25 år som en demokrat vinner i delstaten. Demokraternas seger i Alabama innebär samtidigt att Republikanerna tappar en plats i senaten, och går från att ha 52 av 100 platser, till 51.

– Jag tror att jag har väntat på det här i hela mitt liv och nu vet jag inte vad jag ska säga, sa Doug Jones enligt TT till jublande, gråtande och dansande anhängare på valvakan, efter att det stod klart att han – mot alla odds – vunnit.

– Vi har visat, inte bara i Alabama, utan vi har visat landet att vi kan stå enade.

Citerade Psaltaren 40

Doug Jones kommer att efterträda republikanen Jeff Sessions, som tidigare i år utsågs till Trumps justitieminister.

President Donald Trump gratulerade redan på valnatten vinnaren, men Roy Moore ville fortfarande inte erkänna sig besegrad.

– Ni vet, en del av saken – en del av problemet med den här kampanjen är att vi har blivit utmålade på ett ogynnsamt och felaktigt sätt. Vi har placerats i ett hål om ni vill. Och det påminner mig om Psaltaren 40. "Länge väntade jag på Herren, och han böjde sig ner till mig och hörde mitt rop. Han drog mig upp ur fördärvets grop, ur slam och dy. Han ställde mig på fast mark, mina steg gjorde han trygga. Han lade en ny sång i min mun, en lovsång till vår Gud. Många skall se det och bäva och sätta sin lit till Herren."

– Och det är vad vi måste göra, vänta på Gud och låta denna process slutföras.

"En katastrof för Trump"

Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, säger till TT att valresultatet är ett tecken på hur impopulär Donald Trump är.

Trots att flera kvinnor anklagat Roy Moore för sexuella trakasserier under 1970-talet, så ställde sig presidenten bakom och kampanjade för den kontroversielle kandidaten.

– Trump har satt mycket på spel, och det fungerade inte i en av de mest republikanska delstaterna i landet. Så det är en katastrof för Trump och en katastrof för Vita huset, säger Chris Galdieri.

Högt valdeltagande gynnade Doug Jones

Nyhetsbyrån CNN uppger att ett högt valdeltagande – och ett i princip 100-procentigt stöd för Doug Jones bland afroamerikaner – låg bakom valresultatet.

Under stora delar av valkampanjen har anklagelserna mot Roy Moore om sexuella trakasserier lyfts fram. Själv har han tillbakavisat allt och sagt att anklagelserna är lögner, tänkta att användas mot honom för att påverka valresultatet.

I CNN:s vallokalsundersökningar svarade 51 procent av väljarna att anklagelserna troligtvis eller definitivt var korrekta medan 44 procent svarade att de troligtvis eller definitivt var falska.

Samtidigt visade vallokalsundersökningarna att 57 procent av väljarna hade bestämt sig för vem de tänkte rösta på redan innan de första anklagelserna blev offentliga.