Demonstranter protesterade mot utvisning i Kållered

Utanför Migrationsverkets förvar i Kållered samlades under tisdagen människor som protesterar mot tvångsutvisningen av unga afghaner i kväll.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under tisdagen byggde polisen barrikader runt Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg. Under tisdagen hade ett 20-tal demonstranter samlats vid förläggningen.

– Det kan komma fler ikväll. De som är här står och tittar på. Det är människor från hela Sverige. Vi har själva kommit från Uppsala, vi reste hela natten, sa David Carlson, som befann sig på plats, under förmiddagen.

Demonstrationen var lugn och fredlig, men "det är svårt att veta hur situationen vid förläggningen kan utvecklas", enligt honom.

– De flesta är fredliga, men även fredliga människor gör saker i panik när de ser att människor skickas till en säker död. För många av oss handlar det om människor som vi älskar och ser som vår egen familj.

Kritisk till utvisningarna

David Carlson är mycket kritisk till att Sverige sänder iväg unga människor till en osäker och kanske våldsam framtid i Afghanistan.

– Många har aldrig bott i Afghanistan, de har bott i Iran. Tyvärr ger Barnkonventionen inget mandat att stoppa utvisningar. Så även om Sverige bryter mot Barnkonventionen går det inte att stoppa utvisningar med hänvisning till den.

Däremot kan utvisning stoppas om man bryter mot de mänskliga rättigheterna, säger David, som själv är engagerad i fallet med kristne Mustafa och har varit delaktig i brevet till FN.

– För Mustafa är det direkt livsfarligt att åka till Afghanistan. Jag är inte själv kristen, jag är agnostiker, men jag tycker det är upprörande att Mustafas intervju gjordes av någon som inte kunde ett dugg om kristen tro.

Ligger hos FN

Nu ligger bollen hos FN, som kan inhibera det beslut som säger att Mustafa ska vara med på det spanska charterplan som ska lyfta klockan 21 ikväll från Landvetter.

– FN har ögonen på oss nu. De har tidigare stoppat en deportation av en kille, det var i mars i år, säger David Carlson.

Han hoppas, liksom demonstranterna utanför förvaret, att beslutet att tvångsavvisa ska upphävas och att de afghanska unga flyktingarna ska få stanna.

– Svensk polis måste börja förstå att flyktingarna är placerade hos människor som bryr sig. Asylrättsrörelsen växer, det här börjar bli en folkrörelse.

Läs också: Utvisning av afghaner stoppades i sista stund

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar