Den som uttrycker antisemitism ska utvisas från Tyskland

Tyskland planerar ny lag som ska kunna deportera asylsökande som gör sig skyldiga till antisemitiska hatbrott.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad utlöste en protestvåg över stora delar av världen, i Sverige bland annat genom en brandattack mot synagogan i Göteborg, och antisemitiska slagord på gator och torg.

Även i Tyskland hördes liknande judehatande ramsor, där demonstranter i huvudstaden Berlin även brände israeliska flaggor. Att antisemitismen kunde härja fritt på tyska gator är så klart extra känsligt med tanke på landets historia, då omkring sex miljoner judar dödades i Förintelsen, ett folkmord orkestrerat av de tyska nazisterna.

Ska kunna deporteras

Nu vill den tyska regeringen sätta stopp för nya antisemitiska protester, rapporterar Politico, som i sin tur bygger sina uppgifter på den tyska tidningen Die Welt.

Asylsökande som gör sig skyldig till antisemitiska hatbrott ska kunna deporteras, lyder förslaget, som ska offentliggöras i sin helhet den 27:e januari, på Förintelsens minnesdag.

Måste stå emot

– Vi måste på ett resolut sätt stå emot antisemitism från migranter med arabisk bakgrund och från afrikanska länder, säger Stephan Harbarth, från CDU, det statsbärande kristdemokratiska partiet.

I utkastet till lagförslaget står det att de som vägrar judiskt liv i Tyskland, och som ifrågasätter Israels rätt att existera, inte har en plats i landet.