Denis Mukwege besöker Örebro för fredsgudstjänst

Den kände läkaren Denis Mukwege reser just nu runt i Sverige. Efter kyrkobesök i Göteborg och Linköping har förra årets Nobelpristagare tagit sig till Örebro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Denis Mukwege, som under många år har lett arbetet vid Panzisjukhuset i DR Kongo, är huvudtalare vid Örebro fredskonferens som arrangeras i morgon, torsdag. Under veckan har han även föreläst vid universitetet och på Universitetssjukhuset i staden.

– Jag har många vänner här, på universitetet, sjukhuset men också i Rotaryföreningen och min kyrka, sa Denis Mukwege till SVT Nyheter Örebro i samband med att han landade på Örebro flygplats på tisdagen.

På plats för att hälsa välkommen var landshövding Maria Larsson, tidigare riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Rekordkollekt 2014

Tidigare i år förklarade Annika Sandén, en av initiativtagarna till Örebro fredskonferens, att syftet med konferensen bland annat var att samla in pengar till Panzisjukhuset.

– Vi vill samla in pengar för en utbyggnad av sjukhuset där doktor Mukwege behandlar våldtagna och lemlästade kvinnor, sa hon till SVT Nyheter Örebro.

Fredskonferensen följs av en fredsgudstjänst dagen efter med Denis Mukwege i S:t Nicolai kyrka. I samband med den gudstjänsten kommer en kollekt till Panzisjukhuset att samlas in och enligt Svenska kyrkan blev det vid motsvarande fredsgudstjänst för fem år sedan en rekordkollekt (31 884 kronor) till Panzisjukhuset.

Ny hedersdoktor

Denis Mukweges pågående Sverigebesök inleddes förra veckan då han bland annat besökte Östra sjukhuset i Göteborg. Han blev också hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin där han prisades för sitt arbete för våldsutsatta kvinnor i DR Kongo.

Därefter medverkade han på två kyrkliga arrangemang. Först ut var Smyrnakyrkan i Göteborg som på lördagskvällen ordnade en insamlingsgala till Panzisjukhuset. Därefter begav han sig till Pingstkyrkan i Linköping där en välgörenhetskonsert arrangerades på måndagskvällen.

Läs även Denis Mukwege i Almedalen: Vi dör för att ni vill ha nya telefoner

Läs mer om Denis Mukwege

Alla tidigare artiklar
Dödshjälp
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
SVK-krisen i Jönköping
Matilda Thorén, ungdomsledare i Svenska kyrkan i Jönköping är kritisik till ledningens beslut att lägga ner all ungdomsverksamhet.
Foto: Privat & Google pro
Foto: Privat & Google pro
Dagengalan
Foto: Samuel Björk
Foto: Samuel Björk