Denis Mukwege en av världens 20 främsta kämpar för jämställdhet

Nobelpristagaren Denis Mukwege anses tillhöra de tjugo personer i världen med mest inflytande på jämställdhetspolitiken. Även två svenskar finns med på listan som varje år tas fram av policynätverket Apolitical.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Denis Mukwege blev världskänd när han förra året tilldelades Nobels fredspris. Nu uppmärksammas han igen när policynätverket Apolitical lyfter fram honom som en av världens viktigaste personer för den globala jämställdhetspolitiken.

Apolitical skriver att Mukwege är känd som "doktor mirakel" eftersom många våldtagna kvinnor har blivit hela efter vård på Panzisjukhuset i DR Kongo. De lyfter fram hans världsvida kampanjande mot att använda våldtäkter som krigsmetod och att han är medlem i det politiska toppmötet G7:s jämställdhetsråd.

Läs även | Mukwege: "I dag är vi stolta att vara pingstvänner"

 

Två svenska namn

Förutom Mukwege finns 19 kvinnor från runt om i världen med på listan. Sverige finns representerade genom utrikesminister Margot Wallström och den tidigare jämställdhetsministern Åsa Regnér, som nu jobbar som biträdande högsta chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women.

Över 9 000 nomineringar hade kommit in till Apolitical inför framtagandet av årets lista, där de 20 toppnamnen sedan utsågs av en expertpanel.

Läs även | Nobels fredspris delades ut under glädje och tårar

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson