Desmond Tutu lämnar Oxfam efter sexskandalen

Den sydafrikanske Nobelpristagaren Desmond Tutu hoppar av sin roll som ambassadör för hjälporganisationen Oxfam. 86-årige Tutu, ärkebiskop emeritus, har företrätt organisationen i många år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Avhoppet kommer i samband med avslöjanden i The Times om att medarbetare vid Oxfam köpt sex av unga prostituerade i Haiti efter jordskalvet 2010, där 300 000 människor miste livet.

"Ärkebiskopen är djupt besviken över de anklagelser om ett omoraliskt och eventuellt kriminellt beteende hos de biståndsarbetare som kopplas till organisationen", heter det i ett uttalande från Tutus kansli, citerat av nyhetsbyrån Reuters.

Flera platser

Sedan den misstänkta sexhärvan i Haiti blev känd i slutet av förra veckan har ytterligare uppgifter kommit om både övergrepp och köp av sexuella tjänster av Oxfam-medarbetare på flera olika platser i världen, däribland Tchad.

Tidigare under torsdagen uttryckte den man som var chef för Oxfams verksamhet i Haiti 2010 ånger. Den före detta chefen säger att han avgick från sin post efter att ha misslyckats med att kontrollera de medarbetare som anklagats för sexköp.

Statsministeromröstning