Diakon ångrar jobberbjudande till Knutbypastorn

Diakon inom Svenska kyrkan erbjöd Helge Fossmo en tjänst inom kyrkans sociala arbete i ett brev - nu tar han tillbaka att han ska ha gjort det.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I ett intyg till Örebro tingsrätt skrev diakonen att den före detta Knutbypastorn Helge Iversen (som tidigare hette Fossmo) kommer att erbjudas praktik med sikte på anställning inom kyrkans sociala arbete, när han kommer ut ur fängelset.

– Vi stänger inga dörrar för någon, sa diakonen i en intervju med Aftonbladet TV, om varför han skrev intyget.

"Jag skrev fel"

I samma intervju säger han emellertid att han skrev fel och inte alls tycker att Iversen ska få arbeta inom kyrkan. På reporterns fråga om diakonen anser att Helge Iversen är en lämplig person att arbeta med utsatta personer i kyrkans regi svarar han nekande.

I intyget från oktober 2017 har diakonen skrivit: "...efter utbildningen erbjuder jag Helge att träningsarbeta i kyrkan inom det sociala arbetet jag bedriver (...) med sikte på arbete efter praktik.

 – Jag har inte erbjudit praktik, det stämmer inte, säger han nu till Aftonbladet.

"Skriv inga intyg alls!"

Intyget har rört upp känslor på flera håll.

– Vår rekommendation är att man inte ska skriva några intyg alls av flera skäl, säger Susanne Rodmar, konsulent för andlig vård i Kriminalvården på Sveriges kristna råd (SKR) till Aftonbladet.

Helge Iversen har vid två tillfällen ansökt att få sitt straff tidsbestämt, men har fått avslag. I sin senaste ansökan hade han bland annat bifogat flera rekommendationsbrev, från flera pastorer som gick i god för honom.

Läs också: Pastorer i brev till tingsrätten: Ge Helge Iversen tidsbestämt straff!

 

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar