Diakonia vill se skäl till uppsagt avtal

Sverige har avslutat samarbetsavtalet med en palestinsk paraplyorganisation. Nu kräver Diakonia, som också samarbetar med nätverket, att regeringen avslöjar hela bakgrunden till beslutet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Women’s Technical Affairs Committee (WATC) har under många år fått ekonomiskt stöd av Diakonia. När det så i våras stod klart att WATC hade sponsrat ett kvinnocenter, namngivet efter en palestinsk terrorist, på Västbanken tog Diakonia avstånd från WATC:s agerande.

Inga satsade pengar

Joakim Wohlfeil, policyrådgivare i konfliktfrågor på Diakonia, poängterade samtidigt att Diakonia inte hade satsat några pengar i ”Martyr Dalal Mughrabi Center”.

– Det är kommunen som står för det aktuella ungdoms- och kvinnocentret. WATC har bistått med vissa byggkostnader, och det var avslutat under 2016, alltså långt innan kommunen beslutat om namnet, sa han till Dagen i juni.

I går avslöjade Dagen att Sverige, Danmark, Schweiz och Nederländerna har sagt upp ett samarbetsavtal med WATC på grund av att WATC inte har tagit avstånd från namngivningen av centret i staden Burqa.

– Eftersom kontraktet har brutits vet vi att något har hänt. Men vi vet inte vad vilket är jättefrustrerande, säger Joakim Wohlfeil till Dagen.

Efter avslöjandet om WATC:s inblandning i uppbyggnaden av kvinnocentret genomförde Diakonia en utredning. Den visade bland annat att WATC hade begärt att deras logga skulle tas bort från presentationen av centret när namngivningen blev känd. Men också att representanter för WATC fanns på plats vid invigningen.

Samarbetsavtalet mellan Diakonia och WATC finns fortfarande kvar. Men Joakim Wohlfeil betonar att även Diakonia ser det som oacceptabelt att inte ta avstånd från våld.

Vill se alla underlag

Han vill inte spekulera i om utredningen som ligger till grund för regeringens beslut att bryta med WATC även kan få Diakonia att fatta samma beslut.

– Under hösten har vi försökt få ut information från svenska myndigheter, men det har inte gått. Nu har ett beslut fattats och vi kommer att begära ut alla underlag.

Statsministeromröstning