Dispyt om sabbat flyttar Eurovision song contest till Tel Aviv

Jerusalem blir av med finalen i Eurovision Song Contest nästa år. I stället sänds evenemanget från Tel Aviv.
En dispyt om sabbaten ligger bakom flytten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Israel vann Eurovision Song Contest i maj med artisten Netta Barzilai och låten ”Toy”. Ett uppträdande med fågelliknande ljudinslag charmade den europeiska publiken och låten gick segrande ur tävlingen.

Hållits i Jerusalem

Tidigare när Israel har vunnit musiktävlingen har nästkommande års final hållits i Jerusalem, senast år 1999 då svenskan Charlotte Perelli tog hem förstapriset.

Redan dagen efter Barzilais vinst i våras twittrade den israeliske premiärministern Netanyahu att finalen ska hållas i Jerusalem. Men efter detta påpekade arrangören EBU att de som arrangerar sändningen måste kunna jobba alla timmar, alla dagar i veckan.

– Det finns inget sätt som Eurovision Song Contest kan arrangeras någonstans utan möjligheten att arbeta på lördagar. Det är av största vikt, sa Jon Ola Sand, Eurovisionchef till den israeliska tv-kanalen KAN.

Kolliderar med sabbaten

Detta kolliderar med möjligheten att fira sabbat, som många judiska invånare i Jerusalem är noga med att hålla. Sabbaten infaller på fredag kväll och varar ett dygn och då är det förbjudet att arbeta.

Frågan om vilken stad som ska vara värd för melodifestivalen har letat sig ända upp till regeringens bord, skriver Aftonbladet. Och här råder oenighet.

Vissa förespråkare har fortsatt att, likt Netanyahu, förespråka Jerusalem. Medan andra påpekar att det är omöjligt att kräva arbete under sabbaten där.

"Ser fram emot samarbete"

Nu blir det alltså Tel Aviv, som är känd som en betydligt mer liberal stad i Israel. I ett pressmeddelande från Eurovisions högsta beslutande organ säger ordförande Frank-Dieter Freiling

– Vi ser fram emot att samarbeta med KAN för att ta tävlingen till Tel Aviv för första gången. Vi räknar med garantier från den här veckan när det kommer till säkerheten, möjlighet för alla att bevista, yttrandefrihet och försäkran om tävlingens icke-politiska natur.

Sabbat

Sabbaten är den dag som inom judendomen firas varje vecka från solnedgången fredag kväll, tills de första stjärnorna syns på lördagskvällens himmel.

Sabbat (eller shabat) har en central ställning inom judendomen och är en av de viktigaste högtider.

Sabbaten omnämns tidigt i Bibeln i 1:a Mosebok då Gud vilar den sjunde dagen, efter att ha skapat världen.

Under sabbaten får inget arbete utföras. Det är heller inte tillåtet att resa, bära saker utomhus, tända eller släcka eld.

Lilla Erstagården