DO agerar efter böneförbud

Bromölla kommuns förbud mot bön under arbetstid får nu Diskrimineringsombudsmannen, DO, att kräva svar. Enligt DO finns risk att vissa anställda blir missgynnade av förbudet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Som Dagen rapporterat beslutade SD-ledda Bromölla kommun i maj att förbjuda bön under arbetstid för alla kommunanställda. Diskrimineringsombudsmannen har nu beslutat att inleda en tillsyn, rapporterar Sveriges Radios Ekot. DO vill bland annat ha svar på om förbudet missgynnar vissa anställda.

Kan vara missgynnande

Förbudet kan vara diskriminerande även om det omfattar alla anställda, förklarar Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

– Lagen rymmer även indirekt diskriminering. Det är när man har ett förhållningssätt som framstår som neutralt men särskilt missgynnar en grupp, säger han till Ekot.

"Förtydligat riktlinje"

Eric Berntsson (SD) som är kommunstyrelsens ordförande, försvarar förbudet, och jämför det med ett rökförbud.

– Det vi har gjort är att förtydliga en riktlinje som kallas arbete och religion. Det finns inte någon allmän rätt att gå ifrån för att be på arbetstid, säger Eric Berntsson till Ekot.

Böneförbudet stöddes av Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Alternativet. Samtliga oppositionspartier röstade emot.

Premium Debatt om religionsfrihet och diskriminering - var går gränsen, under Dala Pride 2019 i Falun. Från vänster: Joakim Storck (C), kommunalråd i Falun, Gull Törnegren religionsvetare och etiker från Högskolan i Dalarna, Öyvind Tholvsen, pastor i Lugnetkyrkan och Christina Eriksson, kyrkoherde i Svenska kyrkan, Falu pastorat.
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg