Dödshot mot kyrkopolitiker efter utställning i finsk kyrka

En sugga, nakna bröst och diande djur i en kyrka föll inte finländarna i smaken. Nu har en kyrkopolitiker blivit dödshotad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är konstnären och skulptören Pauliina Turakka Purhonen som tillverkat tygdockor som ställts ut nära altaret i Lovisa kyrka i östra Finland.

Dockorna föreställer bland annat ett lamm som diar en kvinna med nedböjt huvud, och en man som håller en rejäl grissugga i famnen.

"Smaklöst av högsta grad"

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. På sociala medier har de kritiska kommentarerna varit många.

"Sjukt, onormalt och smaklöst av högsta grad", "rätta platsen är soptippen" och "det här är inte kyrkokonst" står det i några av kommentarerna. Några enstaka röster uttrycker förståelse för utställningen.

Kyrkoherden i församlingen försvarar initiativet.

– Poängen med utställningen är inte att göra folk upprörda, men om man förväntar sig en glansbildsversion av julbudskapet, så blir man förstås besviken, säger Karl af Hällström till Svenska YLE.

Han menar att konstverket rymmer en hel del kristen symbolik. Att dockan där ett lamm diar en kvinna kan ses som den sörjande Maria vid sin döde sons kropp.

– Gud blev människa i Jesus. Han är Guds lamm som dör för världens synder, säger han.

Fick dödshot

Men kyrkoherdens förklaring av konstverket verkar inte ha lugnat den upprörda publiken. Nyligen fick kyrkofullmäktiges ordförande Mia Aitokari ta emot dödshot, rapporterar YLE.

– Det är fråga om en okänd person på sociala medier som ansåg att jag är ansvarig som högsta förtroendevald. Personen gjorde en felaktig koppling, säger Aitokari till kanalen.

Hon betonar att det är kyrkoherden som ansvarar för vad som ställs ut i kyrkorummet och uttrycker förståelse till dem som är upprörda.

– Jag tycker att man redan för länge sedan borde ha erkänt att människor kan känna sig kränkta och sårade. Om inte församlingarna nu kan be om förlåtelse så kommer det här aldrig att gå framåt, säger hon.

"Borde stå någon annanstans"

Hon tycker att konstverken borde ha placerats någon annanstans i kyrkan, än framme vid altaret.

– Där hade besökarna kunnat ta del av dem av egen fri vilja, säger hon.

Dockgruppen kommer att stå framme i Lovisa kyrka till trettondagen för att sedan tas ner.