Dom: Hatbrott bakom attack mot synagogan i Göteborg

Attacken mot synagogan i Göteborg den 9 september 2017 betecknas som ett hatbrott. Tre män döms av Göteborgs tingsrätt för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Straffet blir 2 års fängelse för två av dem och den tredje döms till 1 år och 3 månaders fängelse. En av de tre ska också utvisas ur landet.

Den 9 september kastades flera brandbomber mot en ungdomsfest som pågick i den judiska synagogan i Göteborg. Tre män ur en större grupp kunde identifieras och har nu ställs inför rätta. De är alla i 20-årsåldern, två av dem med palestinskt ursprung.

Åklagaren har i åtalet hävdat att det handlar om grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand.

Ingen större risk

Efter att ha hört utlåtanden från sakkunniga experter anser rätten att det inte fanns någon större risk att synagogan skulle fatta eld och väljer istället att kalla brottet för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

Samtidigt konstaterar rätten att de åtalades "tydliga syfte med attacken var att hota, skada och kränka såväl medlemmarna i Judiska församlingen som den judiska folkgruppen i dess helhet". Rätten betraktar därför brottet som ett hatbrott och att det "medför att brottets straffvärde ligger långt över minimistraffet för grovt olaga hot".

En utvisas

Händelsen inträffade samma dag som en större demonstration hållits i Göteborg mot president Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem.

Åklagaren yrkade också på att de tre åtalade skulle utvisas ur landet. Rätten konstaterar att en av dem redan fått avslag på sin asylansökan och att han därför efter avtjänat straff kan utvisas till Palestina. Han får inte återvända till Sverige förrän tidigast 2028. De andra två däremot har flyktingstatus och brottet anses inte tillräckligt grovt för att utgöra grund för utvisning.

Domen kan överklagas senast den 16 juli.

TT