Döms efter filmvisning på Jehovas-möte

Visade ett 50-tal filmer för barn med budskap som att homosexualitet är fel och att man inte bör delta i demokratiska processer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

En man som arrangerade filmvisningar på Jehovas vittnens stora samling på Stockholmsmässan 2018 dömdes tidigare av tingsrätten och nu även i hovrätten för brott mot den så kallade åldersgränslagen.

Inte anmälts

Mellan 50 och 60 filmer visades för allmänheten under samlingen. Bland titlarna fanns bland andra "Jehova – Källan till mod", "Lejonet, hästen, mungon, kolibrin, elefanten" och "Tillintetgörandet av det stora Babylon". Barn i alla åldrar närvarade under samlingen, men ingen av de filmer som visades hade anmälts till och granskats för åldergräns av Statens medieråd.

Mot demokrati

Enligt SVT innehåller flera av de filmer som visades budskap som att homosexualitet är fel och att man inte ska delta i demokratiska processer.

Svea hovrätt har granskat om skyldigheten att anmäla film enligt åldersgränslagen är oförenlig med svensk grundlag och Europakonventionen, men kommer fram till att så inte är fallet. Därför ska mannen fällas för brott, konstaterar hovrätten i ett pressmeddelande. Påföljden blir dagsböter.

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson