Ebba Busch besökte brandhärjade kyrkan i Gottsunda

KD-ledaren på plats i Gottsunda kyrka i Uppsala som nyligen sattes i brand. "Jag ville visa mitt stöd", skriver Ebba Busch på Facebook.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"Två lastpallar som sattes i brand. En kyrkvägg som tog eld. Ett kyrkorum som rökfylldes. En helgedom som var måltavlan."

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch målar med språket då hon beskriver sitt besök i Gottsunda kyrka, som för en dryg vecka sedan sattes i brand. Polisen utreder händelsen som mordbrand men än så länge är motivet bakom branden okänd och ingen förövare har hittats.

Vill visa sitt stöd

Ebba Busch skriver i sitt inlägg på Facebook att hon besökte kyrkan för att visa sitt stöd, och att Gottsunda kyrkan är en kontrastrik mötesplats där "rik som fattig, ny som etablerad, ung som gammal möts över språk och barriärer."

Hennes budskap är att det behövs fler mötesplatser av det här slaget i Sverige. Att kyrkan därmed medvetet sätts i brand är därför oroande då det även är en attack mot den gemenskap som finns innanför kyrkans väggar.

KD-ledaren citerar också en Gottsundabo som efter branden i media sa att ”Den allmänna känslan är att ingenting är heligt längre.”

 

 

Problemområde

Gottsunda betraktas av polisen som ett särskilt utsatt område och hamnar ofta i rampljuset på grund av brottslighet och segregation.

Branden i kyrkan, byggd i trä, upptäcktes relativt snabbt och kunde därför släckas utan att själva verksamheten behövde avbrytas.

– Vi är naturligtvis bestörta och chockade över vad som har hänt, och vad som hade kunnat hända. Det är en ordentlig brandlukt inne i kyrkan, men vi håller kyrkan öppen som vanligt, sa församlingsherden Boel Hössjer Sundman till Dagen strax efter branden.

Ebba Busch vill i sitt inlägg uttrycka sin glädje över att branden snabbt kunde släckas och en större katastrof undvikas. "Nu hoppas vi att polisen ska kunna bringa klarhet i vad som hänt", skriver hon på Facebook.

 

Se också Gottsunda kyrka utsatt för brandattentat – "Vi är chockade"

Läs fler artiklar om Ebba Busch

Alla tidigare artiklar
Övergrepp i kyrkan
Foto: Isaac Holmgren
Foto: Isaac Holmgren