Ebba Busch Thor: Den nya oheliga alliansen har ingen idé

Både Moderatledaren Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser att Centern och Liberalerna lurats in i överenskommelsen med S och MP.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Antingen har C och L blivit grundlurade eller så har man lurat sina medlemmar. De sa att V inte skulle få något inflytande, men nu är det precis där vi är, säger Ebba Busch Thor.

– Förtroendet mellan partierna är otroligt skadat, säger hon.

Även Ulf Kristersson pratade om de två allianskollegornas ståndpunkter efter beskedet från Vänsterpartiet att de släpper fram Löfven efter att ha försäkrat sig om ett visst inflytande.

– Det är ett oerhört besked. Centern och Liberalerna är lurade in i en överenskommelse. Det här är en absurd regeringsbildning, säger Kristersson.

Löfte lokalt

Kristersson upprepade att Centern och Liberalerna har spräckt Alliansen på nationell nivå, men lovar att Moderaterna lokalt kommer att göra allt för att kommunerna inte ska drabbas av "dumheterna som sker på nationell nivå".

– Jag beklagar detta djupt. Om det här blir resultatet så blir Moderaterna samlingspunkt för borgerligt sinnade personer som vill se en borgerlig regering.

Kan avsätta regeringen

Han öppnade också för att partiet mycket väl kan avsätta regeringen om V väcker misstroende på frågor om marknadshyror och arbetsrätt.

– Vi kommer inte att rädda kvar en regering som aldrig borde ha tillträtt, om den hotas att avsättas, svarar Kristersson.

Även Kristdemokraterna står redo att avsätta Löfven om det blir aktuellt.

– Om det finns en möjlighet att avsätta den här regeringen, så kommer Kristdemokraterna inte att rygga från den, säger hon.

– Den här nya oheliga alliansen, femgänget, de har ingen idé om vart vi ska, ingen riktning eller plan för att möta framtiden. De har redan en bruten överenskommelse. Risken är stor att vårt land tappar fotfästet, säger Busch Thor.

TT

Premium Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo
Premium Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT