Ebba Busch Thor porträtteras som ett kommunikativt geni

Opinionssiffrorna för KD skjuter i höjden. Mycket av framgången beror på Ebba Busch Thors förmåga att kommunicera, menar experterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Hon valdes som partiledare med motiveringen att hon gick genom rutan. Men det var först i slutet av förra årets valrörelse som Kristdemokraternas partiledare på allvar gick hem i stugorna, då hon tog för sig i debatterna och förde upp partiet en bra bit över fyraprocentsspärren.

Nio procent

Trenden har fortsatt och nu växer KD som aldrig förr. I senaste Ipsos-mätningen är partiet uppe i 9 procent, och många experter menar att det är en Ebba-effekt som ligger bakom. Inte minst då Ebba Busch Thor toppar förtroendemätningarna för partiledare tillsammans med statsminister Stefan Löfven

Använder berättelser

Nyligen östes det beröm över henne i tidningen Resumé, där experterna menar att mycket av KD:s framgång handlar om Ebba Busch Thors förmåga att kommunicera.

– Att berätta om sin politik med hjälp av berättelser och bilder är långt mycket mer effektivt än att rabbla siffror som folk glömmer bort, säger Elinor Falkman, retorikexpert på byrån Falkman Råd och Retorik.

Hon menar att Ebba Busch Thors sätt att föra fram KD:s politik har varit avgörande för partiets framgång, i kombination med en tydlig politisk linje.

"Blev hänförd"

Även statsvetaren Jenny Madestam säger sig vara såld på personen Ebba, utan att på något sätt värdera den politik som hon förmedlar.

"Redan första gången jag lyssnade till KD-politikern blev jag hänförd av hennes personlighet", är hennes recension av KD-ledaren, rapporterar Resumé.

Stor på Instagram

Utöver sin förmåga att göra bra ifrån sig i debatter tar kommunikationsexperterna också upp att Ebba Busch Thor kan hantera sociala medier på ett bra sätt, vilket också är en viktig bakgrund till hennes ökade popularitet.

På Instagram har KD-ledaren över 83 000 följare som får följa med Ebba Busch Thor såväl i riksdagen, i hemmet och ute på politiker besök i vardagen. Politiken hon för fram gillas inte av alla, men det är få som tvivlar på att Ebba Busch Thor inte når fram med sitt budskap i dagsläget.

Pingst rådslag
Premium
Foto: Thomas Österberg