Edsinger: Vill inte tvinga någon tillbaka till garderoben

"Transideologin riskerar att i onödan förstärka osäkerheten hos barn och unga som befinner sig i en känslig utvecklingsfas."
Det skriver Olof Edsinger i en slutreplik i Göteborgs-Posten i den pågående debatten om könsidentitet och kraven på att införa ett tredje kön.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I en debattartikel i GP nyligen kritiserade Olof Edsinger, generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansen, det han kallar för transideologi.

Han fick mothugg av jämlikhetskonsulten och transexperten Lukas Romson, som menar att det inte finns någon transideologi. Romson är själv troende kristen.

 

Läs mer: "Det finns ingen transideologi"

 

"Käre Olof, du kan inte ta vare sig Gud eller min tro ifrån mig eller andra troende transpersoner. Vi är här för att stanna, vi är älskade och vi kliver inte in i garderoben igen" skrev Romson bland annat.

Förödande konsekvenser

Nu svarar Olof Edsinger i en slutreplik i GP. Han säger att han inte vill tvinga tillbaka någon till garderoben men menar att konsekvenserna av Romsons, och andras resonemang, kan bli förödande.

"Orsaken till att jag alls har valt att lyfta dessa frågor har med min oro för den unga generationen att göra", skriver Edsinger och preciserar vad han syftar på:

"De flesta av oss mår inte bra av budskapet att vår biologi inte säger något om vilka vi är", skriver han.

 

Läs också: Elisabeth Sandlund: Orimligt att driva både jämställdhet och tredje kön

 

Edsinger pekar också på den ambivalens som finns bland läkare när det gäller att uppmuntra till könsbekräftande åtgärder.

"Den radikalt nya förståelse av könsidentitet som delar av transrörelsen företräder kan skapa stora problem när den generaliseras till befolkningen i stort", anser Olof Edsinger.

Lilla Erstagården