EFS-chef Kerstin Oderhem: United Malmö måste få göra sin resa

Diskussionen om ett närmande mellan EFS och pingstförsamlingen United i Malmö går vidare. Men några tidsramar finns inte.
– Vi pratar om en stor förändring för United, säger EFS Kerstin Oderhem till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I oktober kom nyheten – pingstförsamlingen United Öresundskyrkan i Malmö var på väg att dubbelansluta sig till EFS. Tre månader senare lever frågan fortfarande i allra högsta grad. Men några beslut har inte fattats.

EFS nya missionsföreståndare Kerstin Oderhem, som nyligen intervjuades av Dagen, betonar att United befinner sig på en resa som bara församlingsmedlemmarna kan bestämma över.

– Det vi, från EFS, kan göra är att svara på frågor. Vi har inte en agenda att ansluta andra församlingar till EFS.

Kerstin Oderhem konstaterar att förändringsarbetet som just nu pågår i Malmö är unikt. Däremot konstaterar hon att det över lag händer mycket i svensk kristenhet. Och hon menar att det är en spännande tid.

– Nya nätverk uppstår i kristenheten över lag och omständigheter tvingar oss att förändra hur vi arbetar och handlar inte bara om EFS utan att människor och församlingar hittar varandra, ibland av teologiska skäl och ibland av praktiska. Om vi som ledare skulle stänga dörrar vore det ganska dystert. Speciellt med tanke på att vi även vill att trons låga ska leva på mindre orter.

Ny EFS-förening i Kungsbacka

Kerstin Oderhem säger att Uniteds resa måste respekteras och hon tycker att den stora mediala uppmärksamheten runt processen är en utmaning eftersom det innebär att församlingsmedlemmarna inte kan göra resan i fred.

Uniteds eventuella närmande till EFS är speciellt eftersom United är en pingstförsamling.

– Det pågår i stort sätt ständigt samtal om allt från samarbeten till olika former av sammangående utifrån att kristna tar kontakt med EFS. Det senaste exemplet är EFS-föreningen som nyligen bildades i Kungsbacka, säger Kerstin.

Läs också: Analys: United Malmös närmande till EFS väcker dopfrågan i Pingst
 

Önskar du att United ska bli en del av EFS?

– Det är inte upp till mig att önska, här handlar det om Guds ledning och ytterst om vad församlingen vill. Jag är glad för United och deras resa och även för Magnus Perssons bok "Kristi kyrka – om kyrkans kännetecken" som EFS Budbäraren gav ut i höstas. Den boken har uppmuntrat många, även långt utanför våra sammanhang. Och jag har mött församlingen i Malmö och de har ett fantastiskt gudstjänstliv där karismatisk möter liturgi.