EFS-profilen Erik Johansson kan bli biskop i Göteborg

EFS missionssekreterare Erik Johansson är en av kandidaterna till ny biskop i Göteborgs stift, och även en kandidat som sticker ut.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Han kom tvåa i provvalet, och Erik Johansson seglar därmed upp som en av favoriterna till att bli ny biskop i Göteborgs stift. Det är en biskopskandidat som sticker ut i svenskkyrkliga sammanhang, bland annat för att han har en tydlig konservativ profil. Inte minst blir det tydligt då han anser att äktenskapet är till för en kvinna och en man, och att han själv som homosexuell valt att leva i celibat.

Erik Johansson har figurerat ett flertal gånger i Dagen, nyligen då tidningen i samarbete med EFS lanserade kampanjen Afrika svälter, där Erik Johansson varit aktiv i arbetet att samla in pengar till nödlidande i Etiopien.

Hur känns det inför biskopsvalet i morgon, onsdag?

– Det är spännande och intressant att få vara med. Chansen eller risken att jag blir vald är ytterst minimal, men jag har ställt mig till förfogande, säger Erik Johansson till Dagen.

Du kom ändå tvåa i provvalet. Varför vill du bli biskop?

– För att jag har blivit ombedd av ett antal personer. Jag vill vara i tjänst för kyrkan i den mån jag kan. Jag tror det är ett väldigt intressant uppdrag att få vara med och utforma och leda kyrkan.

Vad gör du så här dagen innan biskopsvalet äger rum?

– Jag befinner mig i Tanzania där den lutherska kyrkan har ett årligt möte för sina internationella partners. Just nu pågår avslutningsmässan och kören sjunger så det står härliga till. Jag ska strax gå in och få ta emot bröd och vin i nattvarden.

Vad kan du om Göteborgs stift?

– Jag har inte bott i Göteborg, men känner en massa människor, har varit där och vet en del om de processer som äger rum. Det finns ett levande kyrkoliv i Göteborgs stift, men också starka spänningar som gör det utmanande och intressant.

– Jag skulle vilja skapa så goda möjligheter som möjligt för att människor med olika teologiska hållningar ska kunna möta och förstå varandra. Det tror jag Svenska kyrkan över lag behöver.

Kan bli kvinna

Den som fick flest röster i provvalet var Susanne Rappman, som får ses som favorit till att bli ny biskop. Om hon väljs blir hon den första kvinnliga biskopen i Göteborg, symboliskt viktigt då stiftet tidigare haft företrädare som varit kvinnoprästmotståndare, exempelvis Bertil Gärtner som var biskop mellan år 1970-1991.