28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Efter IS-ockupationen - nu firas gudstjänst på Nineveslätten igen

EU-biståndet för att bygga upp Irak efter IS härjningar borde gå via landets kyrkor och kristna hjälporganisationer. Det anser EU-parlamentarikern Lars Adaktusson efter ett nytt besök på Nineveslätten.

1 av 4

KD-politikern Lars Adaktusson utreder just nu möjligheterna att ta upp frågan i Europaparlamentet.

Han hänvisar till att USA nyligen har fattat beslut att kringgå FN-systemet och den irakiska regeringen och i stället ge hjälp direkt via kristna hjälporganisationer och kyrkor i landet.

Ojämnt fördelat bistånd

Omvärldens ekonomiska stöd till återuppbyggnaden av de kristna områdena i Irak är i dag väldigt ojämnt fördelat, konstaterar Adaktusson. På Nineveslätten utanför Mosul i norr har kristna assyrier, syrianer och kaldéer tidigare fördrivits av IS-terroristerna.

– Jag tror att de kristna hjälporganisationer och kyrkor som finns på plats har lättare att se behoven och att kanalisera direkt till konkreta projekt. Det här är ett rakare och effektivare sätt att distribuera hjälpen, säger Lars Adaktusson efter sitt besök i området.

– Det här är också vad de irakiska kyrkoledarna önskar när vi pratar med dem. Ska befolkningen kunna återvända – och den kristna traditionen bevaras – så måste återuppbyggnaden fungera. Annars ger de upp och låter bli att återvända.

Krossad Jesus-staty

Det var i lördags Lars Adaktusson kom tillbaka från Irak efter fyra dagar i landet, inbjuden av ärkebiskop Bashar Warda i kaldéiska kyrkan. Bland annat besökte han den lilla landsbygdsstaden Teleskuf på Nineveslätten som för två år sedan var en övergiven spökstad.

Dagen var då på plats och kunde bevittna hur Jesus-statyn i stadens medeltidskyrka hade krossats av IS-milisen. I dag har 2 000- 3 000 personer återvänt, ungefär hälften av befolkningen, berättar Lars Adaktusson. På gatorna kör bilar, och människor rör sig igen. Byggnadsställningar står längs fasaderna. Det höga gräset, som allt mer tog över gatorna, har rensats bort.

– Det är en helt annan karaktär i dag. Många av bostäderna är renoverade, men på nästa gata finns de förstörda husen kvar. Den stora kyrkan i staden är totalrenoverad med nya bänkar och ommålad. Vi var med på en familjegudstjänst med många familjer och små barn.

Saknas pengar

Men medeltidskyrkan med den krossade Jesus-statyn står fortfarande vandaliserad med skadat tak och klotter, och utan nödvändiga renoveringar gjorda. Här firas inte gudstjänst. Det saknas pengar helt enkelt.

Kurdisk Peshmergamilitär finns också kvar i staden med checkpoints och militärfordon. Rädslan för islamistiska grupperingar som har levt parallellt med IS råder fortfarande.

– Teleskuf ses ändå som ett väldigt positivt exempel på att det går att återuppbygga en stad på relativt kort tid. Mycket är staden nu ett "skyltfönster" tack vare att den ungerska regeringen har gett pengar hit.

Många utmaningar återstår

Men totalt sett har mindre än hälften av alla som flydde från de kristna områdena i Irak återvänt så här långt. En del finns kvar som internflyktingar, andra befinner sig i Libanon, Jordanien och Turkiet, och ytterligare en ganska stor grupp finns i Europa, Kanada och USA.

– Det är en komplicerad och splittrad bild. Mycket återstår – och det finns en stor osäkerhet när det gäller framtiden. säger Lars Adaktusson.

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar