Efter övergreppsavslöjandena – nu möts sydstatsbaptisterna

Hundratals personer har drabbats av sexövergrepp i USA:s största protestantiska samfund.
Sydstatsbaptisterna har anklagats för att ha skyddat förövarna.
Under den kommande årskonferensen väntas beslut om stora förändringar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Med nästan 15 miljoner medlemmar är Sydstatsbaptisterna en kraft att räkna med i det amerikanska samhället. Samfundet är också en av de allra viktigaste missionsorganisationerna i världen, med 3 600 utsända missionsarbetare under 2018.

Som Dagen tidigare berättat har kyrkan under våren skakats av en stor skandal. Två amerikanska tidningar, the Houston Chronicle och San Antonio Express-News, har i en ambitiös artikelserie visat att åtminstone 700 personer, varav en stor andel är barn, har drabbats av sexövergrepp i samfundets församlingar. I tidningarnas rapportering framkommer att 220 pastorer, anställda eller frivilliga dömts eller erkänt sig skyldiga till olika övergrepp.

Det framkommer också att församlingar i dessa fall ofta agerat senfärdigt eller försökt att hantera anklagelser internt.

Läs mer | Efter metoo - kvinnor i sydstatsbaptisterna kräver Paige Pattersons avgång

Inte bara i USA

Det gäller också händelser på missionsfältet. I ett fall berättade en flicka på en internatskola i Johannesburg att hennes pappa förgrep sig på henne.

Detta rapporterades till samfundets högkvarter, som dock inte anmälde missionären eller berättade för hans fru. Han kunde därför fortsätta med övergreppen, tills han senare greps i USA.

Enligt the Houston Chronicle har trovärdiga anklagelser riktats mot fem missionärer. Missionsledningen har dock valt att hantera flera fall internt och inte varnat omgivningen, vilket ska ha lett till att fler människor drabbats.

Många tonåringar som drabbats

När det gäller övergrepp i amerikanska församlingar rör det sig många gånger om tonåringar som drabbas.

Enligt artikelserien har hundra ungdomspastorer och ungdomsledare åtalats för sådana brott eller registrerats som sexförbrytare.

Även i sådana fall har församlingar ibland valt att inte polisanmäla misstänkta övergrepp, vilket gjort att personer som begått övergrepp har kunnat få tjänst i andra församlingar.

Problemen kända sedan länge

Att det funnits problem har varit känt även före den stora artikelserien, men rapporteringen i medierna har fått samfundsledningen att reagera. På samfundets årskonferens som inleds den 11 juni finns förslag om att ändra stadgarna, som, om de röstas igenom, tillåter samfundet att utesluta församlingar som döljer övergrepp.

Samfundsledningen vill också inrätta en egen kommitté som behandlar klagomål kring hur enskilda församlingar hanterar anklagelser.

– Vi inser att våra nuvarande strukturer varit otillräckliga i att hantera rapporter om övergrepp, och vi behöver ett bättre system för att hantera sådana anklagelser, säger samfundets president J. D. Greear till Religion News Service.

Han tror inte att enbart denna förändring är tillräcklig, men att den är en bit på väg.

– Jag anser att denna förändring är speciellt viktigt med tanke på Sydstatsbaptisternas tidigare misslyckanden i hur samfundet svarat på övergrepp och varit medskyldiga till rasism, säger J. D. Greear.

Mer utbildning för ledare

Detta är inte de enda åtgärderna. Ledare på olika nivåer i samfundet arbetar också för att församlingar ska ha mer utbildning för ungdomsledare och en noggrannare övervakning. Ett annat förslag är att samfundet ska upprätta ett register över sexförbrytare.

Läs även | Sydstatsbaptisterna sparkar Paige Patterson efter uttalande om kvinnovåld

Fakta: Sydstatsbaptisterna

Sydstatsbaptisternas årsmöte är ett två dagar långt konstitutionaliserande möte där delegater röstar om samfundets inriktning. Det föregås av en två dagar lång konferens för samfundets pastorer.

Arrangeras den 11–12 juni i staden Birmingham i Alabama. Uppåt 9 000 personer väntas delta i konferensen.

Sydstatsbaptisterna är USA:s största protestantiska samfund och hade 2018 14,8 miljoner medlemmar.

5,2 miljoner människor deltar varje vecka en gudstjänst i någon av de drygt 47 000 församlingarna som är utspridda i 41 av USA:s 50 delstater.

Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat