Efter serie av självmord – nu samlas de till gala

Under två år drabbades Storuman av sex självmord. Sedan dess har kampen mot den psykiska ohälsan tagit fart i den lappländska kommunen. Nu tar man hjälp av Sebastian Stakset för att lyfta det tabubelagda ämnet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nellie Granberg, 19, har alltid kämpat med ångest och depression. När hennes pojkvän valde att ta sitt liv för ett par år sedan växte hennes vilja att göra något åt den psykiska ohälsan hon så tydligt upplevde, både i sitt eget liv och i andras.

På torsdag anordnar hon och kompisen Erica Arklöf galan Storuman for Life, där det tabubelagda ämnet ska fram i ljuset.

– Hela meningen med galan är att få folk att förstå att de inte är ensamma om att må dåligt, säger Nellie Granberg till Dagen.

– Jag hoppas att folk känner att om vi vågar berätta så vågar även de. På så sätt ökar också chansen att bli frisk.

Läs mer: Frikyrkopastorer lärde sig mer om psykisk ohälsa

 

Sex självmord

Mellan 2015 och 2016 drabbades den lilla kommunen Storuman av sex självmord, enligt statistik från Socialstyrelsen. Av dem var fyra personer under 20 år. Ingen av kommuninvånarna lämnades oberörd.

– Vi är en liten befolkning så något sådant märks väldigt tydligt. Alla känner alla här, säger Nellie Granberg.

Det är inte första gången som eldsjälarna Nellie och Erica lyfter frågan för den breda massan. Nyligen medverkade de i en film på SVT där de berättade om vad de själva gått igenom. I samband med inspelningen träffade de artisten och föreläsaren Sebastian Stakset som även han medverkade i filmen. Stakset föreslog att de skulle anordna en gala tillsammans i Storuman och nu på torsdag går den alltså av stapeln.

– Sebbe gör sin grej och jag och Erica pratar utifrån vårt engagemang, säger Nellie Granberg.

Läs mer: Dags för krafttag mot mobbning på kyrkjobb

 

Sebastian Stakset är ju väldigt tydlig med att det är Jesus som har förvandlat hans liv. Hur ser du på det?

– Det har hjälpt honom och det är bra. Han kan inte ändra sin historia så att den ska passa in i olika sammanhang. Jag har inga problem med det.

Vilka hoppas ni ska komma på galan?

– Alla. Så många som möjligt. Speciellt de som lider av psykisk sjukdom och föräldrar och andra vuxna. Vi måste börja våga prata om det här.

Premium
Premium
Foto: Emil Langvad/TT