Eldningsförbud – men på kyrkogården brinner gravljusen

Trots eldningsförbud brinner varje dag några gravljus på kyrkogården i Södertälje.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Svenska kyrkan har satt upp varningsskyltar och uppmanar att inte tända ljus på kyrkogården. Ändå fortsätter de besökande att tända levande ljus på gravarna.

– Vi har sett ljus och en Södertäljebo har hört av sig i dagarna och sagt att hon släckt fyra gravljus vid ett besök på kyrkogården, säger Ralph Sjöholm, kyrkoherde, till Svt.

Läs också: Kyrka möter människor tyngda av oro

 

Stor brandrisk

Från och med den 30 juli råder det generellt eldningsförbud i hela Stockholms län och sedan tidigare även i stora delar av landet. Förbudet, som gäller även gravljus, har införts på grund av den stora brandrisken i skog och mark till följd av den ovanligt varma och torra sommaren.

Flera av Svenska kyrkans stift har gått ut i media och påmint allmänheten om att inte tända ljus när man besöker begravningsplatsen.

Läs också: Lågorna hotar Bethel – nu vädjar kyrkan om förbön

 

Digitala ljus

I ett pressmeddelande skriver man inte vet hur länge förbudet varar och hänvisar i stället till sin bönewebb, där den som vill kan skriva en bön eller tända ett ljus digitalt.

På kyrkogården i Södertälje plockar man nu bort de tända ljusen.

– Det är svårt eftersom det är en stor kyrkogård. Men vi informerar och vi har kyrkogårdspersonal som försöker se om det finns brinnande ljus, säger Ralph Sjöström.