21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Elida kvar i hamn efter stöld

Tillfällig ersättningsbåt räddar konfirmationssegling som inleds i morgon.

Natten till torsdagen stals den RIB-båt som besättningen på missionsbåten Elida har använt sig av sedan i somras. I morgon, tisdag, anländer en grupp konfirmander – och tanken är att de ska segla med Elida längs den spanska sydkusten i två veckor.

Eftersom Elida räknas som ett passagerarfartyg måste de ha en så kallad Solas-klassad RIB-båt – och den fräcka stölden i förra veckan kunde ha stoppat seglingen.

Spårlöst försvunnen båt

Men nu meddelar skepparen Stefan Abrahamsson att de får använda en tillfällig ersättningsbåt. Och därmed kan konfirmationsseglingen från den spanska staden La Línea, på gränsen till Gibraltar, där Elida finns påbörjas som planerat.

Besättningen på Elida skrev efter stölden av RIB-båten att den lokala polisen hade meddelat att de inte skulle räkna med att få tillbaka båten. Och Stefan Abrahamsson skriver i ett sms till Dagen att den är spårlöst försvunnen.

Läs mer: Elida utsatt för stöld i spansk hamn

Ökad säkerhet

"Man får ändå vara tacksam att vi kunnat arbeta i så många år utan varken skador eller stölder."

Han berättar också att de kommer att öka säkerheten när en ny RIB-båt är på plats.

Samtidigt uttrycker han också en stor tacksamhet över de gåvor som har skickats till Elida efter stölden. Han berättar att de bland annat har fått in närmare 90 000 kronor av de 100 000 kronorna som självrisken ligger på.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar