Elida seglar till Israel

– Vi vill lyfta de kristnas situation och visa stöd till den isolerade demokratin Israel. Det säger skepparen Stefan Abrahamsson inför Elidas seglats mot Israel om två veckor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Svenska missionsfartyget Elidas nästa resmål är Israel. Om två veckor seglar Elida iväg från Göteborg, med sikte på hamnen i israeliska Herzliya. Stefan Abrahamsson, Elidas skeppare, förklarar att de har två syften med seglatsen.

– Det är två saker som går parallellt. Dels att det är alldeles galet att kristenheten är tyst när kristna minoriteter håller på att raderas ut i Mellanöstern, säger Stefan Abrahamsson. Han tar Gazaremsan, där islamistiska Hamas styr, som exempel.

– Nu finns där knappt 1 500 kristna kvar. Jag pratade med en katolsk präst som sa att för fem år sen fanns det 3 000 katoliker i Gazaremsan, nu är de knappt 100. Det här händer med västvärldens totala tystnad, säger han.

"Står för demokrati"

Det andra syftet är att lyfta fram Israel.

– Israel är faktiskt det enda land i Mellanöstern där man kan gå i hamn med en båt som det står Sailing for Jesus på. Israel står för demokrati och mänskliga rättigheter och har gjort det i 70 år, omgivet av diktaturer, säger Stefan Abrahamsson.

Läs mer: Elida utsatt för stöld i spansk hamn

 

Elidas skeppare hoppas att seglatsen kan bidra till att ge israelerna en positivare bild av Sverige. Han säger att man som svensk på besök i Israel knappt kan ha ett samtal med israeler utan möta negativa kommentarer om utrikesminister Margot Wallström.

– Vi vill visa att bland kristna svenskar finns en annan syn på Israel.

Opinionsmöte på Hönö

Inför avfärden hålls ett opinionsmöte på Hönö 25 augusti, där bland andra kristdemokraten Lars Adaktusson medverkar.

– Vi är en liten organisation, men vi vill göra vad vi kan för att få genomslag för de här frågorna, säger Stefan Abrahamsson.

Skepparen vill inte säga att seglatsen är ett svar på Ship to Gaza.

– Jag vill inte göra den jämförelsen, men man kan säga att medan Ship to Gaza är en aktiviströrelse med känslomässiga utfall mot Israel, vill vi visa upp en annan bild av Sverige.

Läs mer: Far och son ombord på Elida

 

Framme i oktober

Seglatsen sker i fem etapper, med olika frivilliga ombord. Målet, marinan i Herzliya, nås 11 oktober, och sedan kommer Elida att stanna där i några veckor och hålla öppet hus ombord.

– Vi ska göra en presentation av varför vi seglat dit, prata om kristnas situation i Mellanöstern och hylla den israeliska staten. Och så bjuder vi på svenskt fika med kaffe och kanelbullar.

 

Val 2018