Elin Elg och Esgrim Rommel sänds till nya församlingsplanteringar

JÖNKÖPING. Allianstjejen Elin Elg blev utsänd från Norge att starta en pionjärkyrka i Helsingborg. Esgrim Rommel, pastor i Aneby, har fått avsätta tid i sin tjänst för att stötta en nyplanterad församling i Gnesta.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det här är två konkreta exempel som presenterades vid Alliansmissionens Vintermöte i Jönköping på hur församlingar kan vara utsändande av medlemmar och resurser till nya församlingar som behöver hjälp.

Via Norge till Helsingborg

Elin Elg, 23 år från Vetlanda, hamnade i Haugesund i sydväst­ra Norge för några år sedan, och blev där en del av Pionjärkyrkan på orten, vars moderförsamling finns i norska Bergen.

Hon jobbade som barista i församlingens kafé och blev efter en tid utsänd, ihop med några andra svenskar, att 2014 starta en ny Pionjärkyrka i Helsingborg. I dag har församlingen cirka 30 medlemmar.

– Vårt mål är att vara en församling som lever ett helt liv i lärjungaskap och sänder ut människor både i vardagen och i världen, berättade Elin Elg för Alliansmissionens pastorer.

Läs också: Unga i Svenska alliansmissionen vill missionera
 

Kafé i vardagsrummet

Några i Pionjärkyrkan bor i ett kollektiv i centrala Helsingborg och där har Elin Elg i höst startat ett kafé i vardagsrummet och sovrummet som har öppet tre timmar varje lördag.

– Vi har sju, åtta baristor i församlingen, och insåg att det här kunde vara ett sätt att få kontakt med människor. Vi brukar ha 20-30 personer varje lördag.

Esgrim Rommel är sedan några månader pastor i Aneby Alliansförsamling i Småland. Men en del av sin tjänst – 20 procent – får han avsätta till att stötta en församlingsplantering i Gnesta, Mölnbo och Järna, söder om Södertälje. Esgrim har själv varit pastor i området tidigare, och finns nu med som bollplank till pionjärpastorn Josefin Lennartsson i Gnesta.

– Det här är ett stort missionsfält i ett område som är Nordencentrum för den alternativa andligheten, förklarade Esgrim Rommel vid Vintermötet.

Han beskrev hur den traditionella Anebyförsamlingen blivit ”smittad” och fått engagemang för att hjälpa församlingen i Sörmland. Nu anordnar församlingen troligtvis en bussresa till Gnesta framöver, och har blivit förebedjare för Gnesta och pionjärpastor Josefin Lennartsson.